Judecatorul Maria Huza (foto) s-a prezentat ieri, la Departamentul National Anticoruptie (DNA), in dosarul in care este invinuita in legatura cu modul in care a obtinut un apartament din fondul locativ de stat. Huza a venit insotita de doi avocati,
Judecatorul Maria Huza (foto) s-a prezentat ieri, la Departamentul National Anticoruptie (DNA), in dosarul in care este invinuita in legatura cu modul in care a obtinut un apartament din fondul locativ de stat. Huza a venit insotita de doi avocati, iar audierea ei a durat aproximativ o jumatate de ora. Judecatorul a refuzat sa faca declaratii la iesirea din sediul DNA. De asemenea, anchetatorii au refuzat orice comentariu cu privire la modul in care a decurs audierea.
Procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala impotriva judecatoarei Maria Huza pentru instigare la acordare de credit si fals in declaratii. Anchetatorii o acuza pe Maria Huza de incalcarea articolului 10, litera b din Legea 78/2000 privind sanctionarea faptelor de coruptie, precum si de fals in declaratii, in legatura cu modul in care a obtinut un apartament din fondul locativ de stat. Conform prevederilor legale, "acordarea de credite sau de subventii cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, neurmarirea, conform legii sau normelor de creditare, a destinatiilor contractate ale creditelor sau subventiilor ori neurmarirea creditelor restante".
Atacuri in plenul CSM
Declansarea urmaririi penale a fost urmata de o serie de declaratii acuzatoare, ale magistratului Huza, care a sustinut, in plenul Consiliului Superior al Magistraturii ca ministrul Justitiei Monica Macovei face presiuni legate de anchetarea sa de catre Departamentul National Anticoruptie, sustinand ca procurorul care face ancheta este "un apropiat" al acesteia. Huza l-a amenintat pe procurorul-anchetator care se ocupa de caz ca "va raspunde" pentru atitudinea sa. Replica nu s-a lasat asteptata si a venit din partea secretarului de stat in Ministerul Justitiei Cristina Manda, care a acuzat-o pe Huza ca face presiuni asupra anchetatorilor. In cursul zilei de marti, Transparency International Romania a recomandat CSM sa ia in discutie suspendarea si initierea procedurii de revocare a judecatorului Maria Huza din functia de membru. Ultima replica in aceasta disputa i-a apartinut procurorului sef al Departamentului National Anticoruptie, Daniel Morar, care a calificat ca "extrem de grave si condamnabile" declaratiile facute de Maria Huza in legatura cu anchetarea ei de catre procurorii anticoruptie si a acuzat membrii CSM ca i-au permis sa-si faca apararea in fata lor, contrar legii. Totodata, seful DNA a catalogat drept "sfidator" ca Maria Huza sa afirme ca nici unul dintre colegii ei judecatori nu va judeca dosarul sau, daca acesta va fi trimis in instanta.
Dosarul
Potrivit articolelor aparute in presa, judecatoarea Maria Huza si-a cumparat in mod nelegal un apartament in centrul Capitalei, cu dobanda subventionata de stat, din fondul destinat tinerilor casatoriti. In momentul cumpararii, Maria Huza ar fi detinut o casa la Slatina, fapt pe care ar fi omis sa-l mentioneze in declaratia pe proprie raspundere ceruta de lege si inclusa in dosarul de obtinere a apartamentului. Ulterior, Huza si-a vandut casa cu 150.000 de euro, dar si-ar fi pastrat locuinta subventionata. CSM a declansat verificari privind modul in care judecatoarea Maria Huza si-a cumparat apartamentul in centrul Capitalei, iar in 16 februarie Consiliul a decis sa astepte rezultatul verificarilor facute de procurori. In fata membrilor CSM, la un moment dat, judecatoarea a sustinut legalitatea tranzactiei, afirmand ca nu a comis vreun fals sau vreo ilegalitate si ca nu a abuzat de calitatea sa de magistrat pentru a obtine o locuinta. Ea a invocat ca a obtinut repartitia apartamentului potrivit articolului 3 din Ordonanta 19/1994, ale carui prevederi au fost coroborate cu articolul 7, litera (d) din Legea 114 /1996. Huza a sustinut ca a achitat integral pretul casei, mai exact 1,3 miliarde de lei. Judecatorul a pretins ca nu a beneficiat de subventie si ca a platit "rate de 20%, si nu de 5%". Ea a indicat ca alineatul d) al articolului 7 din Legea 19/1994 prevede ca dobanda de 5% este platita numai de tineri casatoriti si de persoane cu handicap. Contractul prin care judecatoarea Huza a primit o locuinta din fondul locativ de stat a fost perfectat de catre Administratia Fondului Imobiliar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.