Consiliul Concurentei a transmis Ministerului Finantelor, punctul sau de vedere referitor la faptul ca stabilirea unui pret minimal pentru tigari reprezinta o practica anticoncurentiala, deoarece elimina concurenta prin pret la produsul in cauza. Po
Consiliul Concurentei a transmis Ministerului Finantelor, punctul sau de vedere referitor la faptul ca stabilirea unui pret minimal pentru tigari reprezinta o practica anticoncurentiala, deoarece elimina concurenta prin pret la produsul in cauza. Potrivit reprezentantilor autoritatii de concurenta, masura referitoare la pretul de vanzare al tigarilor, propusa de Finante prin proiectul de modificare a Codului Fiscal, contravine principiului economiei de piata potrivit caruia nivelul de pret se formeaza pe baza cererii si ofertei si nu e compatibila cu legislatia comunitara. In acest context, Consiliul Concurentei a solicitat Finantelor revizuirea proiectului de Cod Fiscal la acest capitol.
Potrivit celei mai recente variante a Codului Fiscal, datata 21 noiembrie 2005, nivelul maxim al pretului de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari nu va putea fi, incepand din 2006, mai mic de 90% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii, potrivit celei mai recente variante a proiectului de modificare a Codului Fiscal. Prevederea va fi mentinuta numai cu avizul favorabil al Consiliului Concurentei, se precizeaza in proiect. In proiectul de la sfarsitul lunii septembrie era stabilit un procent de 76% pentru determinarea pretului maxim si se preciza ca accizele pentru tigari vor fi calculate, incepand de anul viitor, pornind de la o valoare minima determinata trimestrial, la nivelul a 90% din suma incasata din accize pentru cea mai bine vanduta categorie de pret. Prevederea a provocat nemultumirea producatorilor de tigari din categoriile de preturi inferioare, care au afirmat ca pretul produselor lor va creste pana la un nivel care le face necompetitive. Valoarea de referinta pentru pretul maximal va fi anuntata trimestrial de Ministerul Finantelor Publice (MFP), ca si in cazul accizei minime, pana la data de 25 a primei luni din fiecare trimestru.
Pretul maxim de vanzare cu amanuntul este pretul la care produsul este vandut altor persoane decat comercianti si care include toate taxele si impozitele. Acest pret, pentru orice marca de tigarete, se stabileste de catre persoana care produce tigaretele in Romania sau care le importa. Preturile maxime de vanzare cu amanuntul se vor notifica la MFP cu cel putin 30 de zile inainte de data intrarii lor in vigoare. In prezent, acciza datorata se determina prin insumarea unei taxe de 9,10 euro pentru 1000 de tigarete la care se adauga 30% din pretul maximal de vanzare, dar nu poate fi mai mica de 19,92 euro/1000 de tigarete.
De asemenea, Finantele propun o valoare minima de referinta si pentru comercializarea alcoolului pe piata interna, cu exceptia tuicii si a rachiurilor de fructe obtinute din micile distilerii. Valoarea minima pentru primul trimestru din 2006 este stabilita la 19.500 lei/grad alcool.
Aceasta este cea de-a doua prevedere din Codul Fiscal asupra careia Consiliul Concurentei are obiectii, dupa ce institutia a aratat, recent, ca scutirea de impozit pentru veniturile programatorilor este un ajutor de stat si trebuie eliminata.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.