Peste 40 de dosare privind infractiuni din sfera programelor de finantare acordate de Uniunea Europeana si in care sunt cercetate 86 de persoane au fost intocmite de politisti si predate Departamentului National Anticoruptie (DNA), in primele noua lu
Peste 40 de dosare privind infractiuni din sfera programelor de finantare acordate de Uniunea Europeana si in care sunt cercetate 86 de persoane au fost intocmite de politisti si predate Departamentului National Anticoruptie (DNA), in primele noua luni ale acestui an. Comisarul-sef Dan Bucur (foto), seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, a precizat ca prejudiciul total creat in cele 43 de dosare se ridica la 4.139.366 de euro si 7000 de dolari. Acesta a aratat ca printre persoanele cercetate se regasesc primari, viceprimari, angajati ai primariilor si ai Consiliilor judetene si locale, experti SAPARD, evaluatori de proiecte comunitare, alti functionari publici si bancari, precum si administratori, directori si contabili ai unor societati comerciale.
Comisarul-sef Dan Bucur a mai tinut sa mentioneze faptul ca o activitate sustinuta pe linia combaterii fraudelor au desfasurat structurile specializate de la Inspectoratele de Politie judetene. Astfel, la Tulcea au fost declinate catre DNA cinci dosare in care sunt cercetate 11 persoane, pentru un prejudiciu de 1.304.358 de euro; la Satu Mare patru cazuri, in care sunt cercetate opt persoane, pentru un prejudiciu de 596.600 de euro; la Arges doua dosare, in care sunt cercetate sapte persoane, pentru un prejudiciu de 450.000 de euro; la Braila - doua dosare, in care sunt anchetate cinci persoane, pentru un prejudiciu de 307.000 de euro; la Hunedoara trei dosare, in care sunt cercetate cinci persoane, pentru un prejudiciu de 192.396 de euro; la Neamt doua cazuri au fost declinate la DNA pentru un prejudiciu de 106.396 de euro, sapte persoane fiind cercetate; la Dolj patru dosare, in care sunt anchetate sase persoane, pentru un prejudiciu de 83.900 de euro.
Modul de actiune
Seful Directiei de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane, a dezvaluit si principalele modalitati de comitere a infractiunilor din sfera programelor de finantare acordate Romaniei de Uniunea Europeana. In acest sens, o mare parte din cazuri au la baza folosirea sau prezentarea, de catre administratorii societatilor comerciale beneficiare, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, pentru obtinerea de fonduri nerambursabile de la Agentiile de Dezvoltare Regionale. O alta modalitate este omisiunea reprezentantilor societatilor comerciale beneficiare de a furniza datele si informatiile cerute pentru obtinerea de fonduri de la Agentiile de Dezvoltare Regionale. Nu in ultimul rand, mare parte din infractiunile de acest tip sunt comise prin schimbarea destinatiei fondurilor nerambursabile obtinute, folosirea sau prezentarea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, la intocmirea documentatiei necesare, cu scopul diminuarii resurselor din bugetul general al Uniunii Europene.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.