Scandalurile din Alianta PNL-PD le dau curaj pesedistilor, care se vad pe creasta valului. Mircea Geoana vorbeste din ce in ce mai sigur de anticipatele pe care PSD si le-a programat in primavara si pe care pesedistii sunt convinsi ca le vor castiga.

Scandalurile din Alianta PNL-PD le dau curaj pesedistilor, care se vad pe creasta valului. Mircea Geoana vorbeste din ce in ce mai sigur de anticipatele pe care PSD si le-a programat in primavara si pe care pesedistii sunt convinsi ca le vor castiga.
Primavara anului viitor, dupa publicarea ultimului raport de monitorizare al Comisiei Europene, va fi un moment bun pentru alegerile anticipate, in conditiile in care "coalitia de guvernare se destrama", a spus ieri Geoana.
Pesedistii sunt incurajati mai ales de faptul ca actuala coalitie de la guvernare pare sa se destrame mult mai repede decat in perioada cederista, asa ca se vad la guvernare dupa doar un an de cand au predat fraiele puterii.
"Este insa posibil ca aceasta coalitie sa se destrame mai rapid si sa intram intr-o criza politica care sa ne solicite un raspuns. Uitandu-ne la interesul mai larg al tarii, care este important si pentru opozitie, noi estimam ca in primavara viitoare va fi un moment bun pentru anticipate", a declarat Mircea Geoana, la finalul sedintei Biroului Permanent al PSD de luni.

Nici PRM nu-i intereseaza

Sefii PSD sunt siguri nu numai ca vor veni la putere, ci o vor face si fara sa aiba nevoie de aliante. In ciuda zvonurilor care spun ca pe o parte din liberali i-ar tenta sa se alieze cu pesedistii, acestia din urma refuza varianta. Geoana a spus ca nu vrea sa faca aliante cu nici unul dintre partidele care vor "divorta" atat din Alianta PNL-PD sau din coalitia de guvernare. "Nu ne plac vaduvele in mod deosebit", a declarat el intr-un stil ironic, caracteristic mai degraba primului sau subaltern, Adrian Nastase.
Nici o alianta cu PRM nu-i intereseaza, desi Corneliu Vadim Tudor spusese ca ar fi de acord, cu conditia ca PSD sa scape de corupti. "PSD e un partid nu numai mare, ci si un partid care stie foarte bine sa stranga mana atunci cand doreste, nu cand doresc ceilalti", a spus, sigur pe el, seful PSD.

Pacat la "Biblia" partidului

Tot de dragul anticipatelor, social-democratii sunt dispusi sa incalce si statutul partidului. Desi Mircea Geoana se folosea de fiecare ocazie pentru a spune ca Statutul PSD este "Biblia" partidului, acum Biroul Permanent National a trecut peste litera acesteia. In "Biblia" PSD scrie ca partidul trebuie sa organizeze semestrial cate un consiliu national, asa ca acesta trebuia sa fie organizat in decembrie.
Insa Geoana, ieri, a spus ca din cauza "fluiditatii" scenei politice romanesti Consiliul va avea loc abia la sfarsitul lui ianuarie. "Este mai bine sa dam un semnal la inceput de an politic, decat la final de an politic", s-a justificat presedintele PSD. Cu alte cuvinte, inainte de a-si face planuri, PSD asteapta sa vada daca actuala putere isi va frange sau nu gatul in aceasta iarna.

CNI, model rusesc

Pesedistii nu sunt prea incantati de cum va arata Comunitatea Nationala de Informatii, asa ca vor expertiza straina in acest sens. Potrivit presedintelui Mircea Geoana, parlamentarii PSD vor solicita comisiilor de resort din Congresul Statelor Unite ale Americii si din Camera Comunelor a Marii Britanii sprijin si expertiza in privinta CNI.
Liderul social-democratilor a motivat acest demers prin faptul ca in cele doua tari exista comunitati de informatii si, prin urmare, Parlamentele SUA si Marii Britanii se pot pronunta, in mod abilitat, asupra modului in care pot fi controlate aceste structuri si asupra necesitatii existentei lor din punct de vedere al strategiei de securitate.
"Imi este teama ca, mai degraba, copiem un model rusesc, in care presedintele Romaniei doreste sa acumuleze putere absoluta in stat. Romania are nevoie de democratie de tip european. Romania are amintirea fostei securitati si are un punct foarte sensibil pe aceasta tema. Trebuie sa fim extrem de prudenti in a concentra prea multa putere a serviciilor intr-o singura mana", a apreciat Geoana, care a mai solicitat si un organism parlamentar care sa supravegheze CNI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.