Moneda unica s-a aflat pe un trend ascendent, atat pe piata valutara locala, cat si pe cea internationala, evolutia sa avand un numitor comun: dobanda. La noi, lipsa unei noi sterilizari a lichiditatii in moneda nationala de catre BNR, care sa fie fa
Moneda unica s-a aflat pe un trend ascendent, atat pe piata valutara locala, cat si pe cea internationala, evolutia sa avand un numitor comun: dobanda. La noi, lipsa unei noi sterilizari a lichiditatii in moneda nationala de catre BNR, care sa fie facuta si la o dobanda avantajoasa, 7,5% cum s-a intamplat la ultima interventie, a adus o depreciere a leului. "Euro a atins un maxim de 3,6660 - 3,67 lei, fata de 3,6350 - 3,64 lei, la deschidere. Daca BNR nu va aparea in piata monetara, atunci bancile vor continua sa cumpere euro, care se vor adauga la cererile clientilor, in timp ce oferta se mentine mai mica. In ultima parte a sedintei, euro a coborat usor, la 3,6570 - 3,6630 lei", a precizat un dealer bancar. Cursul mediu al euro a urcat de la 3,6390 la 3,6561 lei, in timp ce dolarul a coborat de la 3,1150 la 3,0950 lei.
Scaderea monedei americane a fost provocata de evolutia paritatii pe pietele internationale, unde euro a urcat de la 1,1640 dolari, la jumatatea saptamanii trecute, la 1,1834 dolari, cel mai bun nivel incepand cu 4 noiembrie.
Cresterea euro a fost provocata de declaratiile presedintelui Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a lansat vineri un semnal referitor la o apropiata majorare a dobanzii din euro-zona, dupa doi ani si jumatate in care ea a "inghetat" la 2%.
Majoritatea analistilor au indicat o crestere a dobanzii cu 0,25%. Pe piata londoneza a aurului, pretul unciei a continuat sa creasca, acesta urcand ieri dimineata aproape de 490 dolari.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.