Exprimandu-si doar o "parere personala", presedintele Basescu constata ceea ce toata lumea stie. "Actualele miscari sociale sunt determinate de absenta unui dialog social consistent" - declara Traian Basescu la prima sa intalnire cu reprezentantii Co
Exprimandu-si doar o "parere personala", presedintele Basescu constata ceea ce toata lumea stie. "Actualele miscari sociale sunt determinate de absenta unui dialog social consistent" - declara Traian Basescu la prima sa intalnire cu reprezentantii Consiliului Economic si Social. Si, totusi, presedintele greseste. Actualul dialog social intre Guvern, sindicate si patronate nu este unul firav, ci pur si simplu nu exista. Nici o lege cu impact semnificativ in plan economic si social nu a fost discutata. Au existat, in schimb, impuneri. Noul Cod fiscal a fost lecturat de partenerii sociali din Monitorul Oficial. Orice critica la adresa lui a ramas fara ecou. Cu mandrie, Executivul niciodata nu a recunoscut ca intreaga conceptie fiscala este subreda, necesitand "carpeli" frecvente care au dat peste cap toate calculele intreprinzatorilor. Din ceea ce s-a dorit relaxare fiscala a iesit o competitie in a impozita tot ce intra in buzunarele romanilor. "Nu ne mai relaxati fiscal ca ne luati toti banii" - a fost una din primele reactii ale mediului de afaceri la desele rectificari si completari ale Codului fiscal. Propunerile patronatelor si apoi protestele lor au fost trecute la capitolul "dialoguri diverse".
Asa ca nu mai mira pe nimeni ca dorita cota unica si-a schimbat denumirea in "16 din 16". Adica doar 16 la suta dintre romani agreeaza impunerea cotei unice de impozitare de 16 la suta. Scandalul si tensiunile generate de actualul proiect de buget pentru anul viitor vin ca o consecinta a "dialogului si consultarilor" cu partenerii sociali pe modelul Codului fiscal. Este un buget care nu multumeste pe nimeni si iata ca oamenii ies in strada. Si au motive bine intemeiate. Vor sa traiasca bine, caci asa li s-a propus. Or, a trai bine inseamna sa aiba si cu ce. Ei nu pot sa se duca acasa si sa-i explice administratorului ca din 3,3 milioane lei salariul minim nu-si poate plati intretinerea si ca nici in viitor nu va putea face acest lucru.
Aceasta deoarece i s-a explicat, atat de premier, cat si de presedinte, ca "cresterea cheltuielilor cu salariile nu trebuie sa genereze presiuni inflationiste, care sa puna sub semnul indoielii credibilitatea Romaniei si sa afecteze integrarea in Uniunea Europeana". Intr-adevar, integrarea este un obiectiv fundamental al Romaniei si este nevoie de "solidaritate nationala reala" - dupa cum spunea presedintele - dar un astfel de "dialog social" nu-l poate accepta administratorul de bloc atunci cand bate la usa restantierilor. Si nu sunt putini. Peste 30 la suta din salariatii din Romania traiesc, supravietuiesc cu salariul minim pe economie. Si de aceea au iesit si ies in strada. Guvernul, invocand echilibre macroeconomice, nu vrea sa discute nici cu sindicatele, nici cu patronatele pentru a gasi o solutie la gravele probleme economico-sociale aparute in acest an. Consultarea cu partenerii sociali e deranjanta pentru guvernanti. Mai simpla este susoteala si conversatiile "directe" prin intermediul presei. Sunt lucruri care trebuie sa dea de gandit Executivului. Greseala de a nesocoti dialogul social in cadrul Consiliului Economic si Social costa acum. Profesorii, mecanicii de locomotiva sunt deja in strada. Este doar inceputul.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.