Presedintele Traian Basescu a declarat, la sedinta Consiliului Economic si Social (CES), ca actiunile de protest din ultimele saptamani s-au produs deoarece nu exista un dialog social eficient. Acest dialog nu ar trebui sa existe doar la nivelul CES

Presedintele Traian Basescu a declarat, la sedinta Consiliului Economic si Social (CES), ca actiunile de protest din ultimele saptamani s-au produs deoarece nu exista un dialog social eficient. Acest dialog nu ar trebui sa existe doar la nivelul CES, ci si in plan local si teritorial, acolo unde se afla majoritatea IMM-urilor.
Basescu a afirmat ca a venit la CES pentru ca doreste sa vada de ce institutia nu functioneaza, dar si "pentru un punct de vedere personal", privind situatia protestelor sociale recente.
De asemenea, presedintele a precizat ca va participa de doua ori pe an la intalniri, spre a discuta cu sindicatele si cu patronatele: "In ceea ce priveste cheltuielile sectorului public, inclusiv cele pentru salarii, seful statului a spus ca acestea nu trebuie sa genereze presiuni inflationiste, care sa afecteze credibilitatea Romaniei.
Presedintele a apreciat ca, in aceste momente de tensiuni sociale, se impune o solidaritate nationala reala in vederea atingerii obiectivului fundamental al tarii noastre", se arata in comunicatul Administratiei prezidentiale.

Dialogul social e defectuos

Seful statului considera necesara restructurarea CES, pentru un dialog social real si a insistat asupra unei prezente mai consistente a sindicatelor in CES. In plus, a reamintit celor prezenti, pozitia Romaniei referitoare la tinta principala: integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.
Din acest motiv, Basescu a accentuat responsabilitatea comuna a sindicatelor, patronatelor, Guvernului si cetatenilor, fata de evolutia tarii noastre pana la aparitia celui mai important raport de tara al Comisiei Europene, din aprilie-mai 2006.
Membrii CES i-au prezentat presedintelui propunerile pe care acestia le considera necesare, asa incat Consiliul Economic si Social sa devina o institutie eficienta a dialogului social: "Presedintele a transmis doua mesaje foarte clare: dialogul social e defectuos, nu se practica asa cum este prevazut in lege si are caracter formal. Al doilea mesaj a fost acela ca salariile din invatamant nu pot creste cu mai mult de 8%, deoarece nu ne mai incadram in obiectivele de performanta stabilite pentru aderarea la UE in 2007.
Domnia sa a aratat ca, pur si simplu, Guvernul nu poate sa acorde o crestere a salariilor de peste 8%", a precizat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Sindicatele au apreciat pozitia presedintelui ca fiind corecta si i-au solicitat sa explice public situatia exacta a lucrurilor, pentru a se gasi o solutie la problemele actuale, a adaugat Nicolescu.

Sindicatele nu manipuleaza angajatii

Presedintele a participat la sedinta CES, in calitate de mediator si a venit in intampinarea solicitarilor ridicate de sindicate.
Acestea au apreciat mesajul ca pe o invitatie la reconciliere pe calea negocierilor: "Pozitia presedintelui a fost corecta: a fost de acord sa sustina proiectul de autonomie a bugetului CES. De asemenea, a garantat ca nu se va mai putea promova nici un act normativ fara ca acesta sa aiba avizul CES. In special actele normative cu impact social nu vor putea fi promulgate fara acordul CES" ne-a spus Marius Petcu, presedintele CNSLR Fratia.
Basescu a recunoscut ca actiunile din Justitie nu reprezinta o solutie potrivita la aceste proteste si a agreat ca nu liderii de sindicate manipuleaza masele de salariati nemultumiti.
Acestia sunt revoltati din cauza neimplinirilor si a conditiilor de trai, a adaugat liderul CNSLR Fratia. Presedintele nu a exclus posibilitatea de a-si desemna un reprezentant, care sa participe in mod curent la sedintele CES, pentru a observa eficienta dialogului social.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.