Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a prezentat ieri raportul trimestrial asupra inflatiei. Vestea buna a reluarii procesului de dezinflatie a fost insotita insa de cateva avertismente cu privire la continuarea acestui proces. I

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a prezentat ieri raportul trimestrial asupra inflatiei. Vestea buna a reluarii procesului de dezinflatie a fost insotita insa de cateva avertismente cu privire la continuarea acestui proces. Isarescu apreciaza ca pe urmatoarele sase trimestre, adica pana la sfarsitul perioadei premergatoare aderarii la UE, Romania va avea de trecut o perioada in care orice derapaje in politicile fiscale si cele cu privire la venituri ar pune in pericol tinta de inflatie pe 2006 (5% cu un interval de variatie de plus, minus 1%).
Pe trimestrul al III-lea 2005 rata medie a inflatiei a scazut cu 1 punct procentual fata de trimestrul anterior. Comparativ insa cu anii trecuti, ritmul de scadere a inflatiei s-a diminuat considerabil (vezi graficul).
Pentru a explica aceasta realitate, guvernatorul Isarescu invoca existenta unor puternici factori de franare a dezinflatiei. In acest sens, el vorbeste de un exces de cerere. Consumul populatiei este mult mai mare decat capacitatea economiei romanesti de a-l acoperi.
La aceasta se adauga si intrarile abundente de capital strain. Isarescu insa a amintit si faptul ca, in anii electorali, se constata abateri de la trend.
Adica inflatia nu mai scade la fel de puternic ca in anii anteriori. Cum acest lucru se pare ca se repeta, vorbim atunci de 2006 ca de un an cu caracteristici electorale?

8,3% inflatia pe 2005

Desi au existat puternice presiuni inflationiste, Isarescu a declarat ca prognoza de 8,1-8,3% pentru acest an este realizabila, dar a anticipat o usoara ascensiune a preturilor in luna noiembrie. Cresterile medii de peste 20% de procente la pretul gazelor naturale au contribuit major la marirea inflatiei.
Guvernatorul BNR spune ca preturile produselor alimentare, care au crescut in medie doar cu 4%, au fost cele care au ponderat inflatia. Au crescut si vor creste constant pretul serviciilor. Acesta este insa unul din costurile integrarii in Uniunea Europeana.

Cresterile salariale in lant modifica tinta de inflatie

Recent, Isarescu anticipa mari cresteri salariale pentru romani. Tot el este insa cel care ne spune acum ca salariile mari ar conduce la cresterea preturilor.
Asta in conditiile in care guvernatorul BNR afirma ca excesul de cerere nu se va diminua substantial si nici nu va fi echilibrat de oferta interna. Cat de viabila mai este atunci tinta de 5% a inflatiei pe 2006? In acest punct intervin clauzele de exonerare pe care BNR le-a reamintit pe larg in prezentarea de ieri.
Isarescu arata ca "cea mai mare vulnerabilitate" provine din incertitudinile privind calendarul de aliniere a preturilor administrate, iar una dintre clauzele de exonerare are in vedere modificarea semnificativa a acestui program.
Printre elementele de risc inflationist se numara si eventuale schimbari majore in politica fiscala, precum si oscilatii de mare amploare ale preturilor internationale sau ale cursurilor de schimb, factori asupra carora BNR nu poate interveni. "Printr-o eventuala decizie de majorare a tintei nu ne asumam o neputinta sau o relaxare a politicii monetare, ci raspundem la o chestiune tehnica, la influente pe care banca centrala nu poate sa le contracareze decat cu riscuri pentru stabilitatea viitoare a preturilor", a explicat Isarescu.
Totodata, cresteri salariale majore vor determina BNR sa amane sine die sistarea masurilor neortodoxe de control a creditelor. Toate acestea l-au facut pe Isarescu sa afirme plastic ca BNR nu este un portar care apara tot. Vom avea 5% inflatie in 2006 doar daca jocul va avea loc dupa regulile pe care le anticipeaza acum Banca Nationala.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.