Scolile din toata tara raman inchise, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a inaintat in instanta o cerere prin care considera ca greva din Educatie e ilegala. Autoritatile spun ca s-a incalcat Legea 168/1999, de solutionare a conflictelor d

Scolile din toata tara raman inchise, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) a inaintat in instanta o cerere prin care considera ca greva din Educatie e ilegala. Autoritatile spun ca s-a incalcat Legea 168/1999, de solutionare a conflictelor de munca, iar o greva nu poate fi inceputa decat dupa declansarea conflictului de interese.
Protestul ar fi ilegal intrucat conflictul de interese nu se poate declansa pe durata contractului colectiv de munca pe ramura de invatamant.
Astfel, sindicatele nu ar fi parcurs etapele obligatorii pentru greva, iar greva nu a fost acceptata de 50% plus unul din membrii federatiilor.
Profesorii au aratat ca cererea MEdC nu are baza legala, deoarece a fost semnata de ministrul Mihai Hardau inainte ca el sa fi preluat efectiv conducerea ministerului: "Noul ministru a depus juramantul pe 10 noiembrie, iar decretul de numire in functie a aparut a doua zi in Monitorul Oficial. Ministrul a semnat in 11 noiembrie adresa catre instanta, in conditiile in care, potrivit normelor legale, decretul de numire intra in vigoare la trei zile de la publicare, mai exact in 14 noiembrie", a spus Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI). Tribunalul Bucuresti a hotarat: cererea de incetare a grevei profesorilor e legala, insa va decide, maine, daca greva acestora e legala.

Metroul ramane oprit

Angajatii Metrorex sunt in greva generala, ca urmare a expirarii contractelor de munca, moment in care, de 15 ani acestia si-au negociat salariile: "Noi am cerut o majorare a salariilor de 23%, ca urmare a scaderii puterii de cumparare, dar procentul e negociabil", a declarat Ioan Radoi, presedintele Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou (USLM).
Acestia spun ca in loc sa rezolve situatia generala de la metrou si sa le faca o oferta, Ministerul Transporturilor si Regia Metrorex platesc firmei franceze Alstom, ce a preluat intretinerea trenurilor de metrou, 45 de milioane de euro pe an. Pana acum operatia era asigurata de salariatii metroului, iar anual se plateau 14 milioane de euro - cheltuieli de exploatare plus salariile celor 1.600 de angajati, in conditiile in care toate trenurile erau vechi. Compania Alstom a respins, insa, ieri, cifrele avansate de sindicat pe care le-a calificat drept "incorecte".
Ulterior s-a renuntat la 400 de lucratori si au sosit 20 de trenuri noi: "Noi nu avem nevoie sa se gasesca bani, deoarece acestia exista. Acum statul plateste firmei Allstom circa 45 de milioane de euro pe an, pentru aceeasi operatie, care se face tot cu salariatii Metrorex" a adaugat Radoi.

Functionarii publici au amanat greva

Sindicatele membre ale Aliantei "Sed Lex" au amanat greva generala, ce urma sa inceapa de azi, deoarece Guvernul a accepta sa le negocieze cererile. Astfel, va fi creat un sistem de salarizare unitar, se vor cauta solutii pentru cresterea salariilor cu 50% si va fi stabilit un sistem de avansare de tip cariera. De asemenea, se va modifica legea administratiei publice locale privind descentralizarea. La inceputul lunii, peste doua mii de functionari publici din toata tara au protestat la Bucuresti, iar joia trecuta, circa 45.000 de sindicalisti au declansat o greva de avertisment, de doua ore. In Alianta "Sed Lex" sunt membri angajatii din finante, administratie locala, directii de munca si protectie sociala, statistica, vami, Inspectia Muncii, Garda de Mediu si Protectia consumatorilor. Totusi, Alianta Sed Lex, va putea declansa greva generala in timpul celor doua saptamani de negocieri, daca Guvernul nu-si respecta angajamentele din 15 noiembrie.

Metrorex considera protestul ilegal

Conducerea Regiei considera ilegala greva celor 5.500 de angajati de la metrou pentru ca acordarea unei cresteri salariale presupune adoptarea unui act normativ, iar nivelul salariilor a fost deja stabilit in bugetul de stat din 2005: "Bugetul de venituri si cheltuieli al Regiei este deja reglementat, fiind parte integranta a bugetului de stat. In consecinta, consideram ca greva este ilegala si am cerut instantei sa se pronunte in acest caz", a declarat, ieri, Liviu Soava, directorul general al Metrorex. Potrivit Legii 168/1999 privind solutionarea conflictelor de munca, in cazul in care considera ca o greva este ilegala, administratia poate adresa instantei o cerere de incetare a grevei. Cu toate acestea, sindicalistii spun ca ei au indeplinit toate punctele legale pentru organizarea grevei: "Noi am inregistrat o participare de peste 90%, am respectat procedurile de concilere, am efectuat greva de avertisment de 2 ore. Potrivit legii, la 5 zile dupa greva de avertisment, aveam dreptul sa declansam greva generala", ne-a spus Florian Crisu, secretar general al USLM. Solicitarea administratiei trebuia adresata judecatoriei in a carei raza isi are sediul unitatea. Sediul Metrorex se afla in sectorul 1, iar Uniunea Sindicatelor Libere Metrou (USLM) a fost citata sa se prezinte la Judecatoria sectorului 4, azi, la ora 8.00. Dar, singura instanta din Capitala, specializata in litigii de munca, e Sectia conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.