Castelele Peles, Bran si Brukenthal, aflate in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), sunt pe cale de a se intoarce la proprietarii de drept. In urma cu cateva zile, pe site-ul MCC se arata ca ministerul isi reafirma sprijinul cu privire
Castelele Peles, Bran si Brukenthal, aflate in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), sunt pe cale de a se intoarce la proprietarii de drept. In urma cu cateva zile, pe site-ul MCC se arata ca ministerul isi reafirma sprijinul cu privire la repunerea in drepturi a fostilor proprietari, prin retrocedarea in natura a imobilelor care le apartin de drept, inclusiv a acelora care adapostesc muzee sau alte institutii de stat, conform modificarilor aduse Legii 10/2001 prin pachetul de legi pentru reglementarea juridica a proprietatii si reforma in Justitie, promovate de Guvernul Tariceanu. De asemenea, potrivit aceleiasi surse, MCC considera decizia Curtii Constitutionale de a declara neconstitutionala legea pentru reglementarea situatiei juridice a unor bunuri care au apartinut fostului suveran al Romaniei, Mihai I (precum Castelul Peles de la Sinaia, n.r.), drept discutabila, atat din punct de vedere juridic cat si moral.
Se stie, Casa Regala a Romaniei a solicitat, printr-o notificare, punerea in proprietate a intregului domeniu Peles, Pelisor - la care se adauga o suprafata de circa 60 de hectare - in natura. Ieri, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat, cu prilejul unei conferinte de presa, ca spera sa se poata ajunge, pe cale amiabila, la o intelegere privind posibilitatea de a pastra Castelul Peles in circuitul cultural. "Ne intereseaza sa reglam situatia in asa fel incat sa fie bine pentru toata lumea", a spus Adrian Iorgulescu. Cat priveste Castelul Bran, pe care Regina Maria il lasa prin testament, in anul 1938, cu intreg domeniul, fiicei sale Principesa Ileana, care l-a stapanit pana in 1948, "situatia este mai complicata", a continuat ministrul. "In anul 2000, un reprezentant al familiei Hohenzollern, a solicitat statului roman recuperarea in natura a castelului, plus 30 de hectare de pamant. Potrivit Legii 10, la acea data, nu puteau obtine aceste edificii, in natura, ci numai in bani. Ulterior, familia a cerut sa i se restituie castelul in natura. Din punctul de vedere al celor care lucreaza in departamentul juridic, solicitarea este perfect justificata. Legislatia actuala prevede insa obligatia proprietarului de a mentine, timp de trei ani, dupa retrocedare, destinatia monumentului", a mai spus Adrian Iorgulescu, adaugand ca "trebuie gasita o formula de pastrare a celor doua castele intr-un circuit normal, turistic si cultural". Potrivit lui Iorgulescu, problema retrocedarii Castelul Brukenthal, care a apartinut Bisericii Evanghelice si comunitatii sasesti, este mai simpla. "Pentru ca in muzeu exista, alaturi de colectia baronului Brukenthal, foarte multe bunuri achizitionate de statul roman, se impune, in acest caz, un proiect de ordonanta de urgenta pentru crearea unei persoane juridice care sa administreze, in comun, bunurile culturale si cladirile. Astfel, o parte din patrimoniu va ramane in proprietatea statului, iar cealalta parte, in proprietate privata, castelul continuand, asadar, sa ramana o institutie deschisa publicului", a afirmat Virgil Nitulescu, secretar de stat in MCC.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.