Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de modificare a Ordonantei de Urgenta nr. 45/ 2003 cu privire la finantele publice locale.
Ideea unei dezvoltari rapide pe baza unor imprumuturi contractate de Administratiile publice locale este acu

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de modificare a Ordonantei de Urgenta nr. 45/ 2003 cu privire la finantele publice locale.
Ideea unei dezvoltari rapide pe baza unor imprumuturi contractate de Administratiile publice locale este acum accentuata. Astfel, limita de indatorare a autoritatilor Administratiei publice locale va fi majorata de la 20% la 25% din totalul veniturilor proprii. Totodata se va realiza si o majorare cu 19% a nivelului alocat bugetelor locale din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat. Prevederile textului de lege ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2007.

Din 2007, 82% din taxele locale raman unde au fost colectate

Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se va aloca, lunar, 82% astfel: o cota de 47% la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor, 13% la bugetul propriu al judetului si 22% intr-un cont distinct, deschis in numele directiei generale a finantelor publice judetene, pentru echilibrarea bugetelor locale.
In prezent, ponderile alocate totalizeaza 63% din total venituri.
La repartizarea sumelor de echilibrare pe unitati administrativ-teritoriale din cadrul judetului se va aplica principiul "excluderii", astfel incat sa se asigure un venit minim pe locuitor cel putin la nivelul impozitului pe venit mediu pe locuitor pe ansamblul judetului.
Astfel, 85% din suma se va repartiza, in trei etape, pe baza urmatoarelor criterii: ponderea populatiei in populatia totala a judetului, pentru prima si a doua etapa, si capacitatea financiara pentru a treia etapa.
Restul sumei va fi alocat pe baza altor criterii stabilite de Directia generala a finantelor publice cu consultarea primarilor si a presedintelui Consiliului Judetean.
Pentru municipiul Bucuresti, cota de 82% din impozitul pe venit se va repartiza astfel: 23,5% la bugetele locale ale sectoarelor, 47,5% la bugetul propriu si 11% intr-un cont distinct.

Se infiinteaza Comitetul Finantelor Publice Locale

Proiectul de lege mai prevede si constituirea Comitetului Finantelor Publice Locale. Rolul acestuia este doar consultativ si este menit sa asigure dezbaterea problemelor financiare ce implica activitatea colectivitatilor locale.
Comitetul va avea atributii in procesul de stabilire a sumelor de echilibrare ce se aloca anual de la bugetul de stat pentru bugetele locale si de elaborare a unor reglementari cu caracter financiar care privesc in mod direct colectivitatile locale.

Impozit pe venit din oficiu

Fiscul va stabili din oficiu impozitul pe venitul anual pentru contribuabilii care nu se prezinta cu declaratia de venit in termen de 15 zile de la primirea instiintarii privind depasirea termenului legal de depunere, potrivit unui proiect al Ministerului Finantelor Publice.
Impozitul stabilit din oficiu se corecteaza prin depunerea efectiva de catre contribuabil a declaratiei de venit global ori a celorlalte declaratii prevazute de lege, sau prin efectuarea unei inspectii fiscale care se desfasoara pentru impozitul stabilit din oficiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.