Credeati ca la putere se afla Alianta PNL-PD? Credeati ca Guvernul actual este unul portocaliu? Da? Raspuns gresit.
Asta este parerea celor noua pazitori ai legii supreme, iar ei nu pot fi contrazisi pentru ca nimeni nu sta deasupra lor. Purta
Credeati ca la putere se afla Alianta PNL-PD? Credeati ca Guvernul actual este unul portocaliu? Da? Raspuns gresit.
Asta este parerea celor noua pazitori ai legii supreme, iar ei nu pot fi contrazisi pentru ca nimeni nu sta deasupra lor. Purtatorii de robe cu alura de pensionari ai Curtii Constitutionale au decis ca rezultatul alegerilor de anul trecut nu sunt aliatii, ci pesedistii.
"In virtutea configuratiei politice izvorate din vointa corpului electoral se desemneaza si presedintele Camerei Deputatilor, si presedintele Senatului", motiveaza judecatorii. In traducere libera: daca PSD a prins o pozitie buna, aceasta trebuie incremenita in proiect.
In motivarea Curtii revine obsesiv sintagma "configuratie politica". Iar aceasta nu este nici pe departe domeniul lor de activitate, pentru ca tine scena politichiei, de negocieri, de aliante si de alte multe lucruri. Iar ele merg paralel cu Constitutia.
Daca explicatia nu este clara, atunci sa mergem mai departe si sa fortam putin, doar putin, rationamentul. Incurajati, pesedistii poate vor contesta la Curte si Guvernul. Pentru ca PSD a obtinut cel mai mare scor la scrutinul trecut, atunci poate ca ei ar trebui sa fie la guvernare. Daca judecatorii spun ca "vointa corpului electoral" conteaza, atunci Tariceanu ar trebui sa se dea la o parte si sa-i lase pe pesedistii ce stau in block-start-ul Guvernului din umbra sa ocupe Palatul Victoria.
Aceasta decizie nu este prima asupra careia planeaza semnul intrebarii. Ci doar ultima dintr-o serie ce probeaza ca o Curte profund politizata va da decizii gresite sau extrem de controversate.
Primul semn a fost dat in februarie, la prima incercare de schimbare a lui Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu. Atunci judecatorii au descoperit (surpriza!) ca regulamentele Camerelor, desi vechi de doi ani si votate sub majoritatea pesedista, aveau prevederi neconstitutionale. Bineinteles, vorbim de acele prevederi care ar fi putut sa-i debarce pe cei doi.
In vara, pusi la zid de Uniunea Europeana, guvernantii si-au asumat raspunderea pe un pachet legislativ privind Justitia. Desi europenii erau multumiti de cum aratau legile, pesedistii au sarit ca arsi, acuzand (tocmai ei) politizarea Justitiei. Si, bineinteles, au sesizat Curtea Constitutionala. Care s-a executat si a trimis Parlamentului pachetul cu stampila retur.
Nu mai departe de in urma cu o saptamana gardienii Constitutiei au mai reusit o performanta: aceea de a-l decreta pe Regele Mihai I om de rand. Daca argumentele privind izvorul divin al monarhiei nu-si au locul aici, ar trebui totusi sa spunem ca doua Guverne de culori diferite si un Parlament decisesera ca Majestatea sa merita o lege speciala. Nu si Curtea.
Ion Predescu, Acsinte Gaspar, Serban Stanoiu, Petre Ninosu. Fosti ministri, parlamentari sau soti de ministri PSD. Plus inca trei judecatori, propusi, promovati sau decorati de Ion Iliescu si PSD. Pe scurt: CC al PSD.
Chiar crede cineva ca ei pot da numai decizii impartiale? Si chiar daca ar da, vor scapa ei vreodata de acuzatia de contaminare politica? Categoric nu.
Solutiile sunt doua. Fie reinstituirea Parlamentului ca paznic al paznicului Constitutiei, fie introducerea incompatibilitatii trecutului politic cu statutul de membru al Curtii. Iar pentru aplicarea uneia din aceste variante va trebui, din nou, sa modificam Constitutia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.