Fierbere mare la Politia Capitalei. Reforma care se "coace" a pus pe jar toti politistii bucuresteni, speriati de perspectiva sumbra de a-si pierde posturile. Chestorul Marian Tutilescu a iesit insa, ieri, la rampa, pentru a detensiona situatia. "Nim

Fierbere mare la Politia Capitalei. Reforma care se "coace" a pus pe jar toti politistii bucuresteni, speriati de perspectiva sumbra de a-si pierde posturile. Chestorul Marian Tutilescu a iesit insa, ieri, la rampa, pentru a detensiona situatia. "Nimeni nu va fi dat afara, se va face o redistribuire a personalului la sectiile de politie si la sectoare, adica exact acolo unde exista mari probleme",a declarat Tutilescu.
Concret, reorganizarea despre care se vorbeste ar putea rezolva multe dintre problemele existente in Bucuresti in domeniul infractional. "In deplin acord cu conceptia Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), pe deplin justificata, suntem obligati sa indreptam cat mai multi agenti de politie in strada. In acest moment, pe raza unei sectii se gasesc 5-6 patrule, dintre care 3-4 ocupa 70% din programul de lucru cu interventia la evenimente. Este insuficienta activitatea celorlalte, in conditiile in care pe raza unei sectii locuiesc legal 180.000 de persoane", a adaugat chestorul Tutilescu. Ceea ce propun mai-marii Politiei Capitalei inseamna, de fapt, o schimbare totala a modului de lucru de pana acum.
Astfel, de la 1 ianuarie 2006, la nivelul serviciilor de la DGPMB nu se vor mai afla in lucru decat dosare "grele", de mare criminalitate, in timp ce in cadrul sectoarelor se vor infiinta compartimente speciale care vor monitoriza (filaj, interceptari de telefoane, investigatori acoperiti) gruparile de raufacatori care isi desfasoara activitatea in zona respectiva.
Pentru ca activitatea sectiilor este in acest moment "sufocata" de sute de dosare, chestorul Tutilescu doreste ca aici sa se instrumenteze doar faptele cu grad scazut de periculozitate. De asemenea, la sectoare vor functiona compartimente judiciare de flagrant, 27 de functii de la "centru" fiind deja redistribuite.

Infractori, paziti-va!

"Asul" din maneca sefului Politiei Capitalei in cadrul complexei reforme pe care a demarat-o il reprezinta introducerea unui sistem ultraperformant de analiza a informatiilor, la fel ca in Marea Britanie.
De la anul, politistii bucuresteni vor obtine o serie de date despre infractori doar accesand un computer. "Procesarea datelor despre persoanele aflate in cercetari va ajuta la stabilirea legaturilor infractionale. Se vor putea obtine inclusiv numerele de telefon pe care le-au apelat si vor fi create harti infractionale. Orice agent care are in lucru un dosar poate solicita astfel de informatii de la Compartimentul de analiza. De asemenea, prin acest sistem pot fi prevazute chiar si evolutiile in timp ale faptelor ilegale", a mentionat, ieri, chestorul Tutilescu.
Desi, la capitolul dotari si mijloace, politistii bucuresteni stau jalnic, de la anul situatia s-ar putea schimba radical.
Daca in urma licitatiei publice li se vor repartiza 700 de autoturisme, politistii bucuresteni vor fi multumiti. Din necesarul de 5.140 de agenti, in prezent sunt incadrati doar 2.000, si asta in conditiile in care 800 actioneaza pe segmentul judiciar.
La sfarsitul lunii se va finaliza auditul fiecarui serviciu existent in cadrul Politiei bucurestene, evaluarea urmand a trasa exact masurile care se impun.

Furtul de mobile, punct nevralgic

Pentru starpirea hotilor de telefoane mobile, desi ar trebui sa beneficieze de sprijin in actiunile pe care le desfasoara, Politia Capitalei s-a lovit de refuzul companiilor in domeniu. Solicitate sa blocheze accesul in retea al aparatelor furate, exact cum se procedeaza in strainatate, firmele de telefonie au invocat lipsa aparaturii necesare pentru aceasta operatiune. Interesul financiar ar putea fi explicatia raspunsului negativ pe care l-au dat, pentru ca primul argument nu prea sta in "picioare".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.