Desi au zeci de ani de experienta in domeniul informaticii, fiind profesori universitari sau directori in importante companii private, putini sunt specialistii IT ce doresc sa fie citati cu comentarii legate de ideea lansata de resedintele Traian Bas

Desi au zeci de ani de experienta in domeniul informaticii, fiind profesori universitari sau directori in importante companii private, putini sunt specialistii IT ce doresc sa fie citati cu comentarii legate de ideea lansata de resedintele Traian Basescu privind inlocuirea in programa de invatamant a studiului limbajului de programare Turbo Pascal cu cel al unei baze de date, respectiv Oracle. O concluzie transpare insa fara dubiu: ideea de a inlocui un limbaj de programare cu o baza de date este ilogica.
Din dorinta, poate, de a gasi un fir inteligibil al afirmatiilor prezidentiale, oamenii cu care am vorbit au spus insa ca o eventuala introducere in programa a studiului unei baze de date de o certa valoare ar fi un proiect ce merita a fi luat in discutie. Mai ales pentru ca exista opinii ca este tot mai greu sa gasesti programatori bine pregatiti in tara. Moment in care intervine
o problema: cum se alege, de exemplu, acea baza de date, pe ce criterii si de ce ar fi necesara, pentru asta, eliminarea unui limbaj de programare?

"Este o chestiune despre care ar trebui sa vorbeasca specialistii. Sau sa fie hotarata de Comisiile competente din minister" - spune prof. dr. ing. Nicolae Tapus, seful catedrei de Calculatoare a Facultatii de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, atunci cand e intrebat de inlocuirea Turbo Pascal cu Oracle. Iar domnia sa stie ce zice, nu doar pentru ca este profesor la UPB, ci si pentru ca antreneaza de ani de zile studenti care castiga prestigioase concursuri internationale de programare, cunoscand deci exact, direct si fara alti intermediari, nivelul de pregatire al tinerilor.

De la o greseala spre o solutie

"Turbo Pascal are si meritul de a obisnui tinerii sa gandeasca sistematic, sa invete algoritmi", mai spune Nicolae Tapus despre acest subiect. Despre care alti profesori nu au dorit sa faca altceva decat sa zambeasca cu inteles. Nu superior, cum s-ar putea interpreta, ci ca despre o parere trecatoare, ce nu merita poate mai multa atentie pana cand nu intra in discutie Miniterul Educatiei, spre exemplu.
Pe de alta parte, desi initiata in conditii discutabile - o vizita la impunatorul sediu Oracle din SUA - si de la premise gresite - inlocuirea unui limbaj de programare cu o baza de date Oracle, initiativa presedintelui ar merita o discutie intre cei ce au responsabilitati si cunostinte in domeniu. Si aceasta pentru ca, de exemplu, in Politehnica exista voci precum cea a lui Gabriel Petrea, presedintele Ligii Studentilor din Automatica, ce sustin ca introducerea in studiu a unei baze de date sau a altor platforme lider pe piata ar fi benefica. Si aceasta pentru ca, spune acesta, dincolo de unele cursuri gratuite si accesul la unele laboratoare, totul costa pentru studenti. Iar in conditiile economice actuale din Romania studentii nu au resursele materiale necesare pentru a-si permite instruirea suplimentara asigurata prin asemenea cursuri. Cursuri, platite, ce le ofera studentilor, adesea, exact cunostintele ce le sunt cerute la angajare, dupa absolvire.

Pregatim programatori in datul cu maturica prin PC-uri?

Avand, de aceasta data, si suportul unor profesori din Politehnica, acelasi Gabriel Petrea atragea atentia asupra unei alte situatii ingrijoratoare: banii putini ii forteaza pe marea majoritate a studentilor sa se angajeze inca din primii ani de facultate in posturi ce au o foarte mica legatura cu ceea ce invata, fapt ce determina nu doar scaderea capacitatii de concentrare si de invatare, ci si obisnuirea acestora cu indeplinirea unor activitati de rutina, precum intretinerea unor retele de PC-uri, care nu le vor ajuta foarte mult in viitor. Daca vor dori sa urmeze, spre exemplu, o cariera de programator.
Care ar fi una dintre solutii? Poate exact cea sugerata de unii oameni din domeniu, pe baza interpretarii celor spuse de presedinte, intr-un fel: introducerea unor cursuri - gratuite, fie ca sunt sau nu obligatorii - prin care sa fie studiate baze de date sau alte produse actuale, care sa ajute studentii sa fie pregatiti la terminarea facultatii sa abordeze cu mai mult succes piata muncii.

O vizita, o decizie?

O mare greseala ar fi insa ca o asemenea decizie sa fie luata doar sub imboldul unei vizite a presedintelui Romaniei in SUA. Nu de alta, dar, chiar daca seful statului a facut greseala de a deveni in fata presei avocatul Oracle - pe baza unor statistici ce pot fi contrazise de competitori - ar fi bine ca cei care vor lua eventuala decizie sa priveasca mai atent la piata mondiala a bazelor de date, sa discute cu primii jucatori si, eventual, sa si afle cum ar sustine fiecare companie in parte o asemenea oportunitate: introducerea studiului produsului sau in programa scolara.
Astfel formulata, transparent si in beneficiul procesului de invatamant, ideea nu este rea si ar produce si beneficii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.