In recentul sau editorial, "Trambulina imperiala de la Nistru", colegul meu George Damian analiza importanta data de imensa Rusie micutei Basarabii prin personajele care s-au perindat de-a lungul secolelor la Nistru. De la administratorii taristi ai
In recentul sau editorial, "Trambulina imperiala de la Nistru", colegul meu George Damian analiza importanta data de imensa Rusie micutei Basarabii prin personajele care s-au perindat de-a lungul secolelor la Nistru. De la administratorii taristi ai proviniciei romanesti, amiralul P. M. Ciceagov si generalul I. M. Harting, la actualul sef al administratiei prezidentiale de la Moscova, Dmitri Kozak si amiralul serviciilor de informatii ale marinei ruse, Iuri Zubakov, care din ambasador la Chisinau a revenit la matca, in pozitia de secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse.
Printr-o comparatie simpla cu trimisii Statelor Unite in zona, observam greutatea acestei regiuni, constituita intr-un adevarat nou front al razboiului rece, deschis pe teritoriul dintre Nistru si Prut, la Gurile Dunarii si deasupra Marii Negre. Daca autorul planului de federalizare a Basarabiei, asa- numitul "memorandum Kozak", poate fi asemuit cu flamboianul trambitas al "revolutiilor oranj", ofiterul de informatii american Bruce Jackson, ex-seful Ambasadei Rusiei de la Chisinau - unde se spune ca se afla cel mai mare centru de monitorizare rus din regiune, dupa cel din Insula Serpilor - poate fi indiscutabil comparat cu fostul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, ofiterul de Marines Jack Dyer Crouch, profesor de studii strategice si de securitate, revenit, dupa o scurta misiune romaneasca, la Casa Alba, intr-o slujba pe profil. Interesant, nu? Cei doi americani au pasit de multe ori prin regiune pe urmele unui alt ofiter de informatii celebru - altfel istoric -, Charles Upson Clarck, ale carui remarcabile observatii de teren din perioada interbelica si a celui de-al doilea razboi mondial au dus la mentinerea hartii Romaniei Mari inca mult timp, pana azi, intr-un cui de pe peretii Departamentului de Stat. Contributiile sale - printre care se numara "Basarabia: Rusia si Romania la Marea Neagra", studiu disponibil si in arhiva electronica a Universitatii din Washington - i-au adus binemeritatul statut de membru de onoare al Academiei Romane.
Politic, in anii de dinainte de decembrie 1989, a fost cu mult mai greu sa contrabalansezi imensa greutate care apasa natiunea romana despartita. Ca personaj politic cu impact devastator asupra populatiei romanesti de dincolo de Prut trebuie amintit si Leonid Ilici Brejnev, primul secretar al Partidului Comunist al RSSM, care s-a remarcat la inceputul anilor '50 prin inabusirea unei adevarate revolte a romanilor. Dupa uciderea si deportarea a zeci de mii din conationalii nostri, Brejnev, secondat de seful propagandei, Konstantin Cernenko a "implementat" colectivizarea fortata a Basarabiei. Impresionat de activitatea celor doi in Basarabia, Stalin l-a plasat pe Brejnev in Politburo, unde acesta l-a tras, pana la moartea sa, si pe Cernenko dupa el, pana la varful Partidului Comunist al Uniunii Sovietice.
In anii de dupa destramarea URSS, seful Armatei a XIV-a Ruse din Transnistria era generalul Alexandr Lebed, care a luptat pentru muma Rusie in Afganistan, a secerat micile miscari nationaliste din Caucaz, a contribuit la pogromul din Armenia, la contralovitura din Georgia anului 1989 si la ocuparea orasului Baku in ianuarie 1990, pentru ca in timpul puciului rusesc din 1991 sa fie trimis pentru "reinstaurarea ordinii" la Moscova. Un astfel de personaj - care apoi a ajuns seful Consiliului de Securitate al Rusiei si era chiar sa-l inlocuiasca pe Boris Eltin la conducerea tarii, - a fost responsabil de crearea razboiului de pe Nistru, generator al focarului de instabilitate mentinut pana in astazi. Micuta Basarabiei a devenit apoi teatrul experimental al scenaristului Evgheni Primakov, fostul ziarist devenit sef al Serviciului de Informatii Externe al Rusiei (SVR) si ministru de Externe al Federatiei, autorul primului plan de kaliningradare a Transnistriei.
Americanii, care au pus intai mana pe MiG-urile performante ale fostei republicii sovietice, au dejucat pe cat se poate planurile Kremlinului, reusind chiar sa anuleze semnarea planului rusesc sub bagheta si prezenta lui Putin la Chisinau. A trebuit ca la Bucuresti sa vina, in sfarsit, un altfel de presedinte, aparent vaccinat de Washington contra virusilor Moscovei, pentru ca Romania si, apoi, Europa, sa afle ceea ce ZIUA scrie de 10 ani: despre pericolul Transnistriei rusesti si importanta Basarabiei romanesti.
Astazi, la Bucuresti, aterizeaza un alt "greu" al diplomatiei ruse: Serghei Lavrov, care, prin lumea informatiilor externe, se zvoneste ca este fiu de general KGB, el insusi un profesionist stralucit. Usurica diplomatie romaneasca nu ii va prezenta, frontal, problema redutei Basarabia, desi egalitatea intre state nu se masoara, in secolul 21, prin marimea pumnului. Lupta diplomatica se transborda insa in alta sfera si prin prezenta militara americana la Marea Neagra. Intre cele doua puteri mondiale Romania trebuie sa-si impuna forta inteligentei, in apararea intereselor sale vitale si ale natiunii romane vitregite. Unirea este una dintre cai. Granita naturala a Romaniei este la Nistru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.