Guvernul va elabora un nou proiect de act normativ privind achizitiile publice, care va creste gradul de transparenta in utilizarea fondurilor. Proiectul va fi elaborat pe baza propunerilor formulate de reprezentantii societatiii civile si va cuprind
Guvernul va elabora un nou proiect de act normativ privind achizitiile publice, care va creste gradul de transparenta in utilizarea fondurilor. Proiectul va fi elaborat pe baza propunerilor formulate de reprezentantii societatiii civile si va cuprinde prevederi referitoare la informatiile considerate confidentiale in programele de privatizare, concesiune si parteneriat public-privat. Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit, ieri, cu reprezentantii societatii civile pentru a discuta despre transparentizarea contractelor de achizitii publice, de concesionare si de privatizare. In timpul intalnirii, la care au participat ministrii Finantelor, Justitiei si negociatorul-sef al Romaniei cu UE, premierul a explicat ca Executivul are "totala disponibilitate" pentru a permite accesul presei si al societatii civile la contractele in care sunt implicate fonduri publice.
"Am putea sa apelam la juristi care, probabil, ne-ar putea spune ca este intemeiata dorinta celor care participa la procesul de privatizare de a avea niste clauze de confidentialitate. Dar si in aceasta situatie, ori de cate ori vor exista suspiciuni si semne de intrebare serioase, chiar si aceste clauze de confidentialitate trebuie facute accesibile celor abilitati sa faca cercetari pe aceste probleme", a apreciat premierul. El a spus ca, in general, contractele de privatizare incheiate si care contin clauze de confidentialitate creeaza unele suspiciuni si de aceea trebuie gasite solutii pentru transparentizarea acestora.
Seful Executivului a dat ca exemplu in acest sens, intelegerile incheiate de fostul Guvern cu firmele Bechtel si EADS, aflate in faza renegocierilor. Referindu-se la contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, premierul a amintit ca autoritatile au incercat sa elimine suprapunerile existente cu prevederile incluse in programele Phare, afirmand ca "ar fi trebuit, poate, facut mai mult" in procesul de renegociere, daca Uniunea Europeana nu ar fi stabilit niste termene pentru finalizarea lucrarilor de securizare a granitelor. Un alt exemplu dat de premier a fost cel al licitatiei desfasurate in mai 2004, pentru inregistrarea si identificarea ovinelor, caprinelor si porcinelor prin implantarea de cipuri. Primul-ministru a explicat ca firma germana care a castigat licitatia a fost actionata in instanta de compania daneza care a pierdut licitatia. Procesul este in derulare iar actiunea de identificare a animalelor nu poate sa se desfasoare pana la pronuntarea verdictului in instanta. Astfel, identificarea animalelor, pentru care Romania a primit stegulet galben in raportul de monitorizare al Comisiei Europene, "este in situatie de blocaj", a afirmat ieri Calin Popescu Tariceanu. "Avem probleme la nivelul Comisiei Europene pentru ca procesul de identificare a animalelor nu decurge cum trebuie", a spus seful Guvernului. Potrivit premierului Tariceanu, Ambasada Danemarcei a transmis un "mesaj explicit" autoritatilor romane potrivit caruia daca firma germana va castiga procesul acesta ar fi "cel mai clar exemplu de coruptie la nivel inalt". Totodata, a spus Calin Popescu-Tariceanu, in mesajul Ambasadei Danemarcei se arata ca in cazul in care firma germana va avea castig de cauza in justitie, atunci Danemarca va interveni la nivelul Comisiei Europene. Corpul de control al ministrului Agriculturii a investigat modul in care a fost organizata licitatia de catre Agentia Nationala Sanitar-Veterinara. In urma cercetarilor s-a stabilit ca a fost favorizat consortiul germano-roman Caisley-IQ Management SRL Cluj-Napoca, desi firma danezo-romana Daploma-Romsys a prezentat o oferta mult mai avantajoasa.
Noua legislatie, de anul viitor
Reprezentantii societatii civile au cerut ca opiniei publice sa ii fie prezentate contractele de privatizare fara ca autoritatile si investitorii sa poata refuza acest lucru pe baza principiului de confidentialitate. Ei au propus ca informatiile considerate confidentiale sa fie incluse intr-o anexa separata a contractului, astfel incat autoritatile sa nu poata refuza prezentarea intregului document, prevalandu-se de regula confidentialitatii. O alta propunere a fost ca documentele de privatizare cu o valoare care depaseste o anumita limita sa fie prezentata de autoritati din oficiu, pe o pagina de internet. La discutiile cu reprezentantii societatii civile, Guvernul va fi reprezentat prin Ministerul Finantelor, Ministerul Justitiei, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului si Autoritatea Nationala pentru Monitorizarea si Reglementarea Achizitiilor Publice. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.