Parisul a trait cea de-a unsprezecea noapte consecutiva de violente, rebeliunea extinzandu-se si in alte orase franceze, unde au fost incendiate mai multe scoli si biserici, precum si in alte capitale europene. Potrivit ultimelor informatii date p
Parisul a trait cea de-a unsprezecea noapte consecutiva de violente, rebeliunea extinzandu-se si in alte orase franceze, unde au fost incendiate mai multe scoli si biserici, precum si in alte capitale europene. Potrivit ultimelor informatii date publicitatii, bilantul pagubelor produse in Franta se ridica la 1408 vehicule incendiate, inregistrandu-se, totodata, 34 de raniti in randul fortelor de ordine si 395 de arestari. Criticat de Verzi pentru "orbirea" sa in fata rebeliunii, presedintele Jacques Chirac a convocat, duminica, o reuniune de urgenta a Consiliului pentru securitate interna, anuntand "restabilirea securitatii si ordinii publice" drept principala prioritate a autoritatilor. Oficialii francezi, in frunte cu ministrul de Interne Nicolas Sarkozy, au condamnat valul de violente, secondate de Uniunea organizatiilor islamice din Franta. Intre timp, cauza evenimentelor din Hexagon pare sa fi fost identificata, premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, nominalizand interzicerea valului islamic in institutiile de invatamant public din Franta drept unul din motivele tulburarilor produse in suburbiile franceze. (D.E.)
Criza franceza continua
395 de arestari, 34 de politisti raniti, masini, biserici si scoli incendiate
Criza din Franta continua. Noaptea de duminica spre luni, cea de-a unsprezecea de la inceputul violentelor, a fost cea mai grava. Conform unui bilant al politiei, duminica noaptea, in timpul conflictelor violente inregistrate in suburbiile Parisului, cel putin 395 de persoane au fost arestate, 1408 vehicule au fost incendiate, 34 de politisti fiind raniti, dintre care doi, in urma tirurilor de alice la Grigny, in departamentul Essonne din sudul capitalei. Mai multe scoli si biserici au fost incendiate in cateva orase franceze, in pofida apelurilor presedintelui Jacques Chirac la restabilirea ordinii, relateaza CNN. Pietrele aruncate spre doua autobuze au lovit un copil in varsta de 13 luni, in Colombe. Ieri, copilul se afla in stare grava, a anuntat un oficial din cadrul Ministerului francez de Interne, citat de Mediafax.
In orasul Rouen, o baricada a politiei a luat foc, in timp ce o masina in flacari a fost impinsa catre o sectie de politie. La Strasbourg, in apropiere de granita cu Germania, a fost incendiata o scoala.
Protestatarii au dat foc si unei biserici din orasul sudic Sete, precum si altor lacasuri de cult din Lens si Pas de Calais. Doua scoli din Saint-Etienne (sud-est), o sectie de politie din orasul Clermont-Ferrand, in centrul Frantei, precum si un centru social din Seine-Saint-Denis (in apropiere de granita cu Elvetia), au fost, de asemenea, incendiate.
Totodata, corespondenta la Paris a unui post de televiziune sud-coreean a fost agresata, la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul violentelor care au afectat suburbiile capitalei franceze, transmite The Tocqueville Connection. "Am fost atacati de un grup de patru sau cinci indivizi, cu varste cuprinse intre 25 si 30 de ani, care ne-au cerut bani", a declarat cameramanul care o insotea pe jurnalista sud-coreeana, precizand ca aceasta a fost trasnsportata la spital, in stare de inconstienta, dupa ce doi dintre atacatori au lovit-o cu brutalitate.
Autoritatile se arata
"Prioritatea" autoritatilor franceze este "restabilirea securitatii si a ordinii publice", a declarat, duminica, presedintele Jacques Chirac, in urma unei reuniuni de urgenta a Consiliului pentru securitate interna, in contextul evenimentelor violente care afecteaza de peste zece zile suburbiile din capitala franceza, extinzandu-se si in alte regiuni ale tarii. "Am luat un anumit numar de decizii de natura sa intareasca mai mult actiunea politiei si a justitiei, intrucat astazi prioritatea absoluta este restabilirea securitatii si a ordinii publice", a precizat seful de stat francez, citat de Rompres, fara a oferi detalii suplimentare. Prezent, de asemenea, la reuniunea Consiliului pentru securitate interna, premierul Dominique de Villepin a anuntat, duminica, o "intarire a fortelor de securitate peste tot in teritoriu unde aceasta este necesara". Totodata acesta a indicat ca va comunica "francezilor mijloacele pe care Guvernul intentioneaza sa le ia si masurile pe care el intentioneaza sa le propuna pentru a avansa in Republica pe care noi o dorim", cea a "egalitatii sanselor". La randul sau, ministrul francez de Interne, Nicolas Sarkozy, a declarat in timpul unei vizite la politisti din zona la Bobigny ca ordinea republicana trebuie sa revina in toate cartierele. "In caz contrar, aceasta va fi ordinea bandelor, adica ordinea mafiilor, adica o alta ordine", a avertizat Sarkozy. "30 sau 40 de ani au fost tolerate lucruri care nu ar fi trebuit niciodata acceptate", a apreciat ministrul, insistand asupra necesitatii arestarii persoanelor responsabile. "Daca nu vor fi arestati, exista sentimentul de nepedepsire si daca exista sentimentul de nepedepsire, acestea nu se vor opri", a conchis Sarkozy.
Verzii si socialistii critica presedintele si Guvernul
Suburbiile Parisului sunt locuite, in mare parte, de tineri francezi proveniti din mediile sarace de imigranti, mai ales din Magreb si restul Africii. "Participarea la aceste acte de violenta este un act ilegal", precizeaza un comunicat al UOIF (Uniunea organizatiilor islamice din Franta), potrivit caruia "orice musulman care traieste in Franta, indiferent daca este sau nu cetatean francez, are dreptul de a solicita respectarea propriei persoane, a demnitatii si convingerilor sale, precum si dreptul de a actiona pentru un plus de egalitate si dreptate sociala". "Dar aceasta actiune, indiferent daca are loc concertat sau in mod spontan, nu trebuie, in nici un caz, sa fie in contradictie cu invatamintele si cu dreptul care guverneaza viata comuna", precizeaza comunicatul.
Verzii au denuntat ieri "orbirea" presedintelui Jacques Chirac fata de violentele urbane, dezamagiti de declaratiile formulate de seful statului, la finele Consiliului de securitate interna, desfasurat duminica. "Verzii isi reitereaza marea lor ingrijorare fata de lipsa de intelegere a presedintelui Republicii si a Guvernului", a declarat, intr-un comunicat, Cecile Duflot, purtatorul de cuvant al miscarii ecologiste.
Verzii "condamna represiunea ca unic raspuns la violentele urbane". Apreciind ca aceasta metoda "constituie o provocare suplimentara", ecologistii solicita "o solutie politica urgenta". In plus, Verzii doresc sanctionarea ministrului de Interne, Nicolas Sarkozy, pentru "atitudine iresponsabila".
Critici dure si dinspre tabara socialista: deputatul Dominique Strauss-Kahn a declarat ieri ca Nicolas Sarkozy trebuie "se concentreze asupra muncii care ii revine", apreciind ca ministrul de Interne este, acum, "depasit". In legatura cu interventia lui Jacques Chirac, Dominique Strauss-Kahn a catalogat-o drept "tardiva si modesta".
Valul islamic, marul discordiei
Interzicerea valului islamic in scolile publice din Franta constituie unul din motivele tulburarilor care au afectat suburbiile franceze, a apreciat seful Executivului de la Ankara, Recep Tayyp Erdogan, citat de presa turca de ieri, transmite Rompres. Legislatia franceza in vigoare, care interzice portul valului islamic in institutiile de invatamant public, a contribuit la crearea sentimentului de excludere a imigrantilor si "a atatat" violentele, a explicat premierul turc, preluat de cotidianul Milliyet. "Noi am aparat intotdeauna alianta civilizatiilor, in scopul apropierii dintre Islam si Occident, si am vrut sa facem sa se inteleaga ca aderarea Turciei la Uniunea Europeana este importanta in acest domeniu, dar unii nu au vrut sa inteleaga, mai ales francezii", a conchis premierul turc. Declaratiile oficialului de la Ankara intervin in contextul in care o organizatie islamica franceza a emis, duminica, un decret religios - fatwa - care condamna "cu cea mai mare fermitate" violentele din suburbiile capitalei, solicitand musulmanilor sa-si "calmeze furia". Potrivit comunicatului organizatiei, citat de Mediafax, Uniunea Organizatiilor Islamice din Franta (UOIF) condamna "cu cea mai mare fermitate" violentele si cere "cu insistenta revenirea la calm in cel mai scurt timp posibil". Decretul religios "interzice formal tuturor musulmanilor care se afla in cautarea multumirii si a gratiei divine sa participe la orice actiune impotriva bunurilor publice, private sau care poate atenta la viata unei persoane". (D.E.)
Revolta a ajuns la Bruxelles si Berlin
Modelul insurectiei imigrantilor aplicat in Paris de aproape doua saptamani incepe sa se raspandeasca pe tot restul continentului. Cinci masini au fost incendiate in exteriorul principalei statii de cale ferata din Bruxelles noaptea trecuta, insa autoritatile belgiene nu considera ca ar fi avut loc tulburari similare celor cu care s-a confruntat Franta vecina, transmite Mediafax.
"Cinci masini au fost incendiate in trei locuri diferite" duminica noaptea, a declarat un purtator de cuvant al politiei, Albert Roosens, precizand ca nu au fost tulburari. "Daca e sa facem o legatura cu Franta, atunci ea nu exista", a adaugat el. Purtatorul de cuvant a afirmat ca au loc in continuare cercetari in legatura cu incendierea masinilor, dar ca nu au fost facute arestari. Incidentele au avut loc toate in zona saraca a orasului Bruxelles.
Incendii la Berlin
Alte cinci vehicule au fost incendiate, in cursul noptii de duminica spre luni, intr-un cartier sarac din Berlin, a anuntat politia germana. Potrivit unui purtator de cuvant, "politia nu exclude ca raufacatorii sa fi vrut sa imite" imigrantii care actioneaza in suburbiile franceze de circa zece zile.
Automobilele, aflate pe cinci strazi diferite din cartierul Moabit, au fost incendiate in intervalul orar 0.45 - 3.30 (1.45 - 4.30 ora Romaniei), a precizat purtatorul de cuvant. Nimeni nu a fost ranit, iar necunoscutii care au comis aceste acte au reusit sa fuga.
Mai multe incendii, provocate se pare intentionat, au fost inregistrate in noaptea de sambata spre duminica, intr-un cartier din orasul german Bremen (nord-vest), unde au fost incendiate mai multe masini si un imobil a fost dezafectat.
Toate incidentele s-au produs in acelasi cartier, Huchting, unde criminalitatea este in general relativ scazuta. Totusi, "nu se poate confirma vreo o legatura" intre incendiile din Bremen si incidentele care au loc de mai multe zile in Franta, a afirmat un purtator de cuvant al politiei locale, Heiner Melloh. El nu a exclus insa faptul ca autorii incendiilor din Bremen sa fi vrut sa actioneze dupa "modelul francez". "Marea diferenta fata de ceea ce se intampla la Paris este ca la Bremen nu au avut loc confruntari deschise" cu politia.
Potrivit primelor elemente ale anchetei, trei automobile au fost incendiate, "voluntar, intr-adevar", flacarile intinzandu-se la alte trei vehicule, care au fost astfel avariate. Putin mai tarziu, in acelasi cartier, o fosta scoala, dezafectata, a fost incendiata. Pompierii au reusit sa stinga incendiul, care s-a soldat cu "pagube limitate". In cursul serii de sambata, patru tineri a caror identitate nu se cunoaste au dat foc unui tomberon cu frunze uscate, precum si unui container de gunoi, a precizat sursa citata. (G.D.)
Modelul social francez, sub semnul intrebarii
Politica in domeniul imigratiei practicata in Franta a suscitat numeroase analize in publicatiile interne si internationale, care pun sub semnul intrebarii modelul social francez si avertizeaza asupra posibilei aparitii a unor astfel de probleme si in restul Uniunii Europene, relateaza BBC, citat de Mediafax.
"Libertate? Musulmanii francezi nu au dreptul de a purta valul (islamic -n.red.) in scoala. Egalitate? In Franta, cei de culoare au de doua ori mai multe sanse de a fi someri. Fraternitate? Guvernul francez recunoaste ca politica de integrare a esuat", noteaza Independent in editia sa de ieri, preluat de Rompres. Publicatia britanica apreciaza ca dificultatile economice explica in parte violentele, care "s-au concentrat in locurile unde somajul este de doua ori mai mare decat media nationala". Sub titlul "Contract rupt", cotidianul Daily Telegraph se alatura analizei, apreciind ca "asistam la ruperea contractului dintre stat si cea mai importanta populatie de imigranti din Europa". Legea privind interzicerea portului valului islamic in scolile publice a fost respectata, dar "problema este esecul statului in a-si indeplini partea de contract", mai adauga Daily Telegraph, apreciind ca Guvernul francez "trebuie sa-si revizuiasca politica urbana, care a creat ghetouri cu un profil demografic ce seamana cu lumea a treia si o dependenta de ajutoarele sociale".
Presa franceza prevede o "contaminare ingrijoratoare"
Presa franceza se intreaba cum va putea statul sa reinstaureze ordinea dupa extinderea violentelor din suburbiile sarace ale Parisului catre alte orase din tara. In vreme ce Le Figaro avertizeaza asupra unei "contaminari ingrijoratoare", in conditiile raspandirii violentelor si in alte provincii, "in pofida apelului la calm facut de reprezentanti si de organizatiile care isi desfasoara activitatea in suburbii", Liberation noteaza ca ingrijorarea manifestata de populatie in legatura cu capacitatea statului de a garanta ordinea publica ar putea sa se transforme "in panica" in fata "numarului crescut de acte extreme de violenta".
Le Monde afirma ca incidentele ridica semne de intrebare asupra modelului social promovat de Franta. "O tara care se considera leaganul drepturilor omului si sanctuarul unui generos model social se dovedeste a fi incapabila sa asigure conditii de trai decente pentru tinerii francezi" descendenti ai imigrantilor care au contribuit la succesul economic al Frantei in perioada de dupa razboi.
"Antidot pentru tratarea epidemiei"
Cotidianul spaniol ABC considera ca scopul intalnirii de urgenta a Guvernului condus de Dominique de Villepin, desfasurata sambata, a fost atenuarea "undei de soc" provocata de violentele din Paris si din alte provincii. Nemultumirile comunitatii de imigranti au fost "ignorate de prea mult timp", adauga sursa citata. "De la Bordeaux la Nisa, de la Strasbourg la Rennes, Franta a fost cuprinsa de flacarile starnite de taciunii aprinsi ai resentimentelor rasiale pe care Guvernul de Villepin a fost incapabil sa ii stinga", sustine publicatia spaniola.
"In birourile din Paris, se lucreaza in scopul gasirii unui antidot pentru tratarea epidemiei care se raspandeste ca focul", titreaza cotidianul basc Gara, care considera masurile politice si financiare adoptate drept ineficiente pentru aceasta criza. "Venita prea tarziu, o injectie cu bani efectuata acestor clase ar putea calma durerea, dar nu va vindeca rana", afirma cotidianul, subliniind ca protestatarii au intors spatele statului asistential.
Strategia Sarkozy, luata la bani marunti
"O strategie europeana?", se intreaba cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, care analizeaza partile bune si rele ale strategiei lui Nicolas Sarkozy, apreciind ca acesta s-a dovedit a fi nepoliticos atunci cand s-a referit la gangsterii urbani care sunt "mai degraba o expresie a furiei decat a ratiunilor politice".
Publicatia berlineza Die Tageszeitung avertizeaza asupra unor revolte similare care ar putea izbucni in Germania, sustinand ca saracirea "tuturor sectoarelor populatiei" reprezinta o realitate comuna ambelor state. Ziarul adauga ca politica sociala a "apartheid-ului", care afecteaza in special imigrantii, reprezinta, in prezent, o "dogma" in intreaga Uniune Europeana, insa, in cazul Frantei, sunt cateva elemente specifice. "In Franta, ghetourile sunt extrem de mari si izolate, dar locuitorii lor sunt tot mai increzatori in fortele proprii", mai afirma cotidianul german. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.