Conducerea Rompetrol a formulat si va depune o plangere penala in vederea tragerii la raspundere a persoanelor care au pus la dispozitia unui concurent al rafinariei Petromidia, in cadrul unui proces civil, documente confidentiale din dosarul de cerc
Conducerea Rompetrol a formulat si va depune o plangere penala in vederea tragerii la raspundere a persoanelor care au pus la dispozitia unui concurent al rafinariei Petromidia, in cadrul unui proces civil, documente confidentiale din dosarul de cercetare Petromidia. Presedintele Grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca, in data de 28 octombrie, The Rompetrol Group NV a primit, in Olanda, o citatie de a se prezenta ca parte parata intr-un caz deschis impotriva sa la Tribunalul Bucuresti de catre Faber Invest & Trade. Potrivit lui Patriciu, firma Faber, care este actionar minoritar la Rompetrol Rafinare, este reprezentata in mod legal de Marian Alexandru Iancu, unul dintre proprietarii pana de curand ai RAFO Onesti, prin Faber si VGB. La cererea de chemare in judecata din partea firmei Faber (a unsprezecea in intervalul 2004-2005) au fost anexate documente cu statut de secret de serviciu, cum ar fi copia contractului de privatizare a rafinariei Petromidia si cea a unui document purtand antetul PNA, la care reprezentantii Rompetrol nu au avut acces, in ciuda cererilor repetate si legitime. Este vorba de un material referitor la privatizarea rafinariilor Vega si Petromidia, purtand antetul Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul PNA, si care o desemneaza ca semnatar pe procurorul Adriana Cristescu.
In timpul conferintei de presa, Dinu Patriciu a solicitat investigarea de urgenta a modului in care acest document confidential a fost transmis unui concurent, care l-a utilizat apoi intr-un proces civil inaintat impotriva Rompetrol. "Am formulat si vom depune astazi (n.r.-ieri) o plangere penala pentru tragerea la raspundere a persoanelor implicate", a mai mentionat Patriciu.
La randul sau, directorul general adjunct al Rompetrol, Phillip Stephenson, a aratat ca este "foarte suparat" ca cineva din biroul procurorului a strecurat un document confidential catre o companie concurenta. "E foarte greu pentru mine sa inteleg cum vom avea parte de o ancheta corecta, cand acest document strecurat pare sa arate ca exista o legatura intre interesele procurorilor si cele ale competitiei", a mai spus Stephenson.
Reprezentantul Casei de Avocatura Salans, Obie Moore, angajat sa reprezinte interesele grupului Rompetrol in procesele pe care actionarii intentioneaza sa le intenteze statului roman, a spus ca, prin nerespectarea confidentialitatii documentelor Parchetului, au fost incalcate drepturile companiei si ale reprezentantilor acesteia.
Documentul confidential a ajuns la concurenta
Dupa cum insusi procurorul general Ilie Botos a lamurit public in data de 1 noiembrie 2005, "procurorul de caz este singurul care cunoaste detaliile dosarului", iar a doua zi a adaugat ca "nu discutam asemenea cauze cu nimeni". "Desi Procurorul General invoca confidentialitatea urmaririi penale, documentele secrete din dosarele penale sunt, intelegem, confidentiale fata de persoanele cercetate, ce ar trebui informate cu privire la invinuire si probele acesteia, dar puse la dispozitia adversarilor economici si politici", a spus Dinu Patriciu.
Cererile reprezentantilor Rompetrol (din 29 martie, 21 aprilie, 27 aprilie, 4 mai, 11 mai, 18 mai, 26 mai 2004 etc.), adresate Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul PNA, de a avea acces la continutul dosarului de urmarire penala si comunicarea actelor de urmarire penala, inclusiv a acestui document, au esuat, desi aveau la baza prevederile Codului roman de procedura penala, ale Constitutiei si ale tratatelor internationale privind drepturilor omului la care Romania este parte.
De altfel, Rompetrol luase la cunostinta de existenta unui dosar penal, avand ca obiect privatizarea societatii Petromidia, in urma unui comunicat de presa emis de PNA la 24 martie 2004 si nu a unei notificari oficiale in privinta acuzatiilor care erau aduse reprezentantilor companiei.
Intrucat in data de 7 octombrie 2004 procurorul general al PNA a declarat pentru postul de televiziune Realitatea TV ca in dosarul Petromidia s-a constatat "pe baza rapoartelor specialistilor ca nu exista fapte de coruptie de competenta PNA", urmarirea penala a incetat, iar dosarul a fost trimis la Parchetul General, iar reprezentantii Rompetrol au solicitat din nou, in scris, PNA, in temeiul prevederilor legale, confirmarea incetarii urmaririi penale in dosarul Petromidia, se arata intrun comunicat Rompetrol. PNA nu a raspuns nici acestei solicitari legitime.
Faber foloseste informatiile pentru a santaja Rompetrol
In tot acest timp, societatea si managementul au aflat informatii despre acuzatiile aduse actionarilor si administratorilor societatii, despre probele detinute de PNA si despre cursul anchetei penale din comunicatele de presa ale acestei institutii transmise redactiilor in datele de 24 martie 2004, 29 martie 2004, 19 aprilie 2004 si 31 mai 2004.
Trebuie remarcat ca procurorul Adriana Cristescu a instrumentat, in 2004, dosarul Petromidia in cadrul Sectiei de Combatere a Coruptiei a PNA, iar dupa incetarea urmaririi penale impotriva unor fapte de coruptie de catre PNA, nu doar dosarul a fost transferat catre DIICOT, ci si domnia sa, se mai arata in comunicatul Rompetrol. In 2005, procurorul Adriana Cristescu a preluat dosarul in cadrul DIICOT a Parchetului General, desi indeplineste functia de procuror in cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare. De altfel, cererea de transfer a procurorului Cristescu din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Satu Mare in structura centrala a DIICOT a Parchetului General a fost respinsa prin hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii (nr. 127 din 13 aprilie 2005).
Marea majoritate a pasajelor din materialul procurorului Cristescu, datat in mai 2004, fac parte din ordonantele pe care DIICOT avea sa le emita un an mai tarziu (26 mai 2005 si 27 mai 2005), respectiv de invinuire, inculpare si de retinere a lui Dinu Patriciu.
In acelasi timp, actiunea in anulare a contractului de privatizare nu este decat un rezumat juridic al sustinerilor si concluziilor Memorandumului intocmit de Departamentul Securitatii Nationale al Administratiei Prezidentiale condus de Ioan Talpes, tot in 2004, precizeaza comunicatul.
Conducerea Rompetrol mai anunta ca va actiona in judecata si firma Faber Invest & Trade Inc., ca urmare a incercarilor repetate ale acesteia de a bloca procesul decizional si activitatea rafinariei Petromidia. In aceasta noua cerere de chemare in judecata, firma cere constatarea nulitatii absolute a contractului de privatizare a rafinariei Petromidia (nr. 29/31.10.2000), alaturi de Rompetrol Rafinare fiind chemate in judecata societatea holding olandeza The Rompetrol Group BV si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Celelalte actiuni initiate in instanta de Faber au urmarit anularea unor alte acte de importanta majora pentru functionarea rafinariei, precum hotarari de majorare a capitalului social, contracte de credit semnate cu banci romanesti sau straine, prospecte de emisiuni de obligatiuni etc. Dinu Patriciu a mai spus ca documentul respectiv, datat in lunile mai si septembrie 2004, deriva din raportul alcatuit de fostul consilier prezidential Ioan Talpes si se regaseste in "documente utilizate de Parchet si in fondul tuturor alegatilor care se perpetueaza la adresa grupului Rompetrol".
Potrivit lui Patriciu, Faber foloseste aceste informatii pentru a-si duce la indeplinire amenintarea de santaj lansata impotriva The Rompetrol Group, in martie 2004, cand grupul respinsese sugestia lui Alexandru Iancu de a realiza o fuziune intre Petromidia si RAFO Onesti. Faber Invest & Trade Inc. este o societate afiliata grupului societatilor VGB, Rafo S.A., Info Media Press SRL (societatea care editeaza ziarul Atac), cererea de chemare in judecata fiind semnata chiar de Alexandru Marian Iancu, directorul Faber Invest & Trade si al firmelor din cadrul grupului VGB. Intrebat daca o considera pe Adriana Cristescu vinovata de "strecurarea documentului", reprezentantul grupului petrolier ii acorda prezumtia de nevinovatie si doreste intelegerea modului in care materialul respectiv a ajuns la Faber.
"Grupul Rompetrol va continua sa se apere in toate cele 11 procese deschise de actionarul Faber si suntem increzatori in succesul nostru final. Cu toate acestea, cerem cu tarie o investigatie imediata si completa a modului in care un document intern de la PNA, produs de procurorul Adriana Cristescu, a ajuns in posesia Faber si ce alte legaturi ar mai exista intre autoritatile de ancheta si Faber", se mai arata in comunicat.
DNA neaga acuzatiile presedintelui Rompetrol
Departamentul National Anticoruptie a dezmintit, ieri, acuzatia adusa de omul de afaceri Dinu Patriciu, potrivit careia procurorii ar fi pus la dispozitia unor terte persoane dosarul privind privatizarea SC Petromidia SA Constanta. Intr-un comunicat DNA, dat ieri publicitatii, se arata ca dosarul a fost transmis, impreuna cu toate anexele sale, catre Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul PICCJ. "In arhiva Sectiei de Combatere a Coruptiei din cadrul DNA, in suplimentul (urma) dosarului, nu se regaseste documentul prezentat la conferinta de presa (de joi de catre conducerea Rompetrol - n.r.), in forma respectiva, fapt ce denota ca nu a fost pus la dispozitia unor terte persoane de catre angajati ai DNA", precizeaza comunicatul DNA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.