Cererea adresata de Ministerul Justitiei Consiliului Superior al Magistraturii, privind cercetarea vicepresedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu, acuzata de trafic de influenta in favoarea fiicei sale, se afla in prezent la
Cererea adresata de Ministerul Justitiei Consiliului Superior al Magistraturii, privind cercetarea vicepresedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Lidia Barbulescu, acuzata de trafic de influenta in favoarea fiicei sale, se afla in prezent la Comisia Juridica a CSM. Membrii CSM au precizat ieri, in cadrul sedintei de plen, ca la elaborarea Regulamentului de organizare a examenului de capacitate pentru juristii asimilati magistratilor s-a tinut cont de lege, care precizeaza ca acest concurs sa se faca pe baza specificului profesiei. Initial, CSM a facut Regulamentul incluzand institutiile subordonate, respectiv Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri. Ulterior, Ministerul Justitiei (MJ), ca institutie tutelara a Institutului National de Criminologie (INC) - a solicitat includerea si a personalului de specialitate juridica asimilat magistratilor din cadrul ministerului si a INC printre categoriile de persoane carora li se aplica Regulamentul privind examenul de capacitate al judecatorilor si procurorilor stagiari. Includerea juristilor asimilati magistratilor din MJ si INC in examenul de capacitate nu prevedea si eliminarea materiilor care erau obligatorii pentru cei din celelalte institutii subordonate CSM.
Presedintele CSM, Dan Lupascu, a precizat ca Regulamentul a fost deja publicat in Monitorul Oficial, iar contestarea unei decizii a CSM se poate face la instanta suprema. Totusi, reexaminarea deciziei CSM in cauza urmeaza a fi luata in discutie, dupa ce inspectorii Consiliului vor stabili daca interventiile Lidiei Barbulescu au avut un scop personal. Vicepresedintele ICCJ a preferat sa se abtina de la orice comentariu privind acuzatiile lansate la adresa sa. (M.V.R.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.