Autoritatile cauta solutii pentru a stabili modul in care pretul gazelor naturale va fi majorat anul viitor, pentru ca, pe langa cresterile mari estimate pentru importuri, trebuie facute majorari si pentru gazele din productia interna, potrivit minis
Autoritatile cauta solutii pentru a stabili modul in care pretul gazelor naturale va fi majorat anul viitor, pentru ca, pe langa cresterile mari estimate pentru importuri, trebuie facute majorari si pentru gazele din productia interna, potrivit ministrului Economiei, Codrut Seres. El a explicat ieri, intr-o conferinta de presa, ca angajamentele asumate de Romania prevad, pe de o parte, o crestere anuala medie cu 25 dolari/1000 mc pentru gazele extrase in Romania, iar pe de alta parte - alinierea la preturile de import. La momentul stabilirii acestor obligatii, pretul gazelor din import ajungea la circa 140 dolari/1000 mc, in prezent acesta fiind de circa 250 dolari/1000 mc. "Este evident ca Romania, in conditiile in care ne asteptam anul viitor la un pret de import de 300 de dolari/1000 mc, nu poate sa se alinieze la acest nivel. Ceea ce putem sa respectam este acea crestere medie de 25 dolari/1000 mc", a spus ministrul. El a apreciat ca in 2006 pretul mediu al gazelor interne ar putea sa ajunga la 120 dolari/1000 mc, fata de media din acest an, de 95 dolari/1000 mc. In plus, el a mentionat ca, in functie de pretul gazelor din import (care asigura circa 30% din consum), pretul gazelor la consumatorul final s-ar putea majora. Ministrul a mai aratat ca a solicitat Autoritatii de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale sa pregateasca mai multe scenarii pentru aceste masuri, urmand ca mai multe detalii sa fie cunoscute dupa data de 15 noiembrie. Pretul gazelor pentru consumatorii finali a crescut in acest an cu peste 30%. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.