Publicarea, saptamana trecuta, a Raportului de tara pe 2005 a determinat reactii euforice din partea auatoritatilor romane. Privit mai putin ca un instrument de masurare a gradului de performanta pe care tara noastra il atinge in acest moment, Raport
Publicarea, saptamana trecuta, a Raportului de tara pe 2005 a determinat reactii euforice din partea auatoritatilor romane. Privit mai putin ca un instrument de masurare a gradului de performanta pe care tara noastra il atinge in acest moment, Raportul Comisiei Europene a fost transformat intr-un instrument de propaganda mediatica.
Presedintele Traian Basescu declara saptamana trecuta ca actualul Guvern al premierului Tariceanu este "Guvernul cel mai preformant din ultimii 15 ani" si, totodata, "Guvernul care a reusit sa scoata Romania din groapa".
Guvernul la care face referire presedintele Basescu este acelasi despre care Comisia Europeana afirma in Raportul de tara pe 2005 ca, prin masurile economice adoptate, a creat o adancire a deficitelor externe, a incetinit procesul de dezinflatie si a extins dezechilibrele macroeconomice printr-o politica fiscala imprudenta si in neconcordanta cu politica monetara. Este acelasi Guvern pe care, insusi presedintele Traian Basescu, l-a criticat in nenumarate randuri pentru perfomantele indoielnice si legaturile cu grupurile de interese. Este Guvernul pe care domnia sa a vrut sa-l demita cu numai doua luni in urma. Este Guvernul care a reusit performanta ruperii, din nou, a unui Acord cu FMI, cu repercusiuni negative asupra mediului de afaceri.
Reputatul analist al organizatiei The Economist Intelligence Unit, doamna Joan Hoey, a realizat o descriere a "gropii" despre care amintea presedintele Basescu. "Perfomantele recente ale Romaniei au fost puternice si acestea s-au realizat in perioada 2000-2004, cand putem vorbi de un angajament politic mai mare in privinta reformelor, a stabilizarii macroeconomice, a inflatiei care a scazut sub 10%, a sporirii investitiilor si a increderii investitorilor autohtoni si straini".
Comunicatul FMI arata si el ca, in cadrul Acordului Stand by 2001-2003, s-au inregistrat progrese considerabile in schimbarea cursului politicilor economice destabilizatoare din anii '90. Romania a reusit sa-si creeze reputatia de promotor al unor politici macroeconomice sanatoase; increderea in perspectivele economice ale tarii a crescut, a existat crestere economica, iar investitiile au avut o tendinta ascendenta.
Exista astazi, din pacate, o tendinta de a uita ce a fost bun in trecut. Comunitatea internationala a recunoscut ca, in perioada 2000-2004, Romania a reusit sa asigure echilibrele economice de care avea nevoie mediul de afaceri pentru o dezvoltare fireasca. Guvernul condus de premierul Tariceanu, si sustinut, abia acum, de presedintele Traian Basescu, a reusit in 10 luni de guvernare sa creeze dezechilibre economice majore ce nu pot fi reparate prea repede.
Puterea a gresit atunci cand, la inceputul anului 2005, a aplicat o relaxare fiscala imprudenta, pe care nu a mai reusit sa o controleze. Din pacate, Guvernul este mult prea preocupat cu rezolvarea tensiunilor interne, iar stropul de energie care i-a mai ramas se imparte inegal intre preocuparea de a ne bombarda cu taxe si impozite noi si mascarea greselilor inghesuite in 10 luni de guvernare.
Comisia Europeana isi manifesta ingrijorarea fata de incapacitatea actualului Executiv de a controla derapajele economice si fata de intentia acestuia de a rupe acordul cu FMI - acest lucru s-a si intamplat. Comisia Europeana se teme ca, la momentul 1 ianuarie 2007, economia romaneasca nu va fi pregatita de aderare. Comisia Europeana se teme de "groapa" care se adanceste in Romania cu fiecare decizie a Guvernului Tariceanu.
Faptul ca acum doua zile FMI a decis ruperea Acordului cu Romania nu trebuie sa bucure Opozitia, ci trebuie sa ne ingrijoreze. Dupa ani de eforturi, Romania a reusit sa finalizeze primul Acord cu FMI dupa 1989. Ne-am recapatat credibilitatea pe pietele financiare internationale. Comisia Europeana, pentru ca nu are instrumente de monitorizare a indicatorilor macroeconomici, a decis ca avem nevoie de un nou Acord cu FMI.
Dupa ce, timp de 10 luni, a dus cu vorba echipa de negociatori, Guvernul s-a vazut in fata faptului implinit: FMI a pus stop acestui simulacru de relatie. Pe de alta parte, isi freaca multumit mainile pentru ca acum poate cheltui cat vrea, poate avea orice deficit. E ca un scolar care a pacalit profesorul. Rezultatele acestei politici economice inconstiente le vom simti cu totii in curand: inflatia nu mai poate fi controlata, deficitul comercial va creste, vom cheltui mai mult decat putem produce.
Guvernul se afla in acest moment cu spatele la zid: sindicatele preseaza cresteri salariale, institutiile internationale ne sugereaza prudenta in privinta cheltuielilor. Nimeni nu-si doreste ca in primavara, cand va fi publicat noul Raport de tara, sa suferim o mare deziluzie.
Se repeta, oare, scenariul din '96-2000?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.