Domnul Iancu Zipa e prefect liberal si este regulat in ipostaza clostei cu pui; pururea pe strada cu sumedenii de cetateni, care-i solicita cartea de vizita. Din aceasta cauza d-l Zipa e cel mai fidel client al tipografiilor: - la doua zile isi coman
Domnul Iancu Zipa e prefect liberal si este regulat in ipostaza clostei cu pui; pururea pe strada cu sumedenii de cetateni, care-i solicita cartea de vizita. Din aceasta cauza d-l Zipa e cel mai fidel client al tipografiilor: - la doua zile isi comanda 100 carti de vizita. D-sa e saritor si nu refuza pe nimeni. Cine bate la usa d-sale - intra si iese cu un biletel care e porunca. S'a facut socoteala ca pe d-l prefect il frecventeaza 80 de persoane pe zi, pe saptamana 560, intr'o luna 2420 persoane, iar intr'un an...
...Daca o sa mai vie la putere liberalii, vom socoti atunci!
Este un om politic cu greutate si are mare trecere la centru. Maniera sa de a castiga o rezolutie favorabila e secretul d-lui Zipa. D-sa nu cunoaste decat doua metode: prima este interventia - iar cand nu da roade, pumnul in masa. "Eu nu inteleg - spune d-l Zipa - sa ma rog. Daca am dreptate - atunci ma iau de piept cu oricine".
De ce nu luati parale?
D-l Zipa are pe constiinta multe interventii de succes. Desigur, toate facute benevol, el nu primeste spaga si chiar multumiri cu adanci plecaciuni.
Un evreu, a avut nevoie sa i-a in arenda o farmacie pentru feciorul sau. S'a prezentat la d-l prefect Zipa si i-a oferit 40 000 de lei pentru oboseala. D-l Zipa a refuzat.
- E putin coane? Nu uitati ca sunt vremuri grele. Eu atat castig intr'un an.
- Nu d-le, - spune prefectul nostru spago-fob.
- Poate vreti 50 000, dar nu uitati ca si eu sunt liberal ca si d-voastra.
- Domnule, il taie d-l Zipa, eu nu primesc parale.
Evreul a ramas ca si cum l-a vazut pe Hitler cu briciul in mana.
- Nu luati parale? Dar mata din ce traiesti? D-le Zipa, te sfatuiesc sa-ti cauti alta meserie, nu esti bun de politica. D-ta, daca nu iei parale, sa stii ca ai sa devii evreu!
Din pacate, scena ce o naram este autentica, nu am inventat'o noi. Altfel noi cei de la ZIUA, am deveni niste fantezisti.
(va continua)
ZIUA, 1 noiembrie 1937


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.