Ce a fost saptamana trecuta?
*Tariceanu isi varsa oful
*Lacrimi pe buget
*Dansul scrisorelelor
*UDMR, gata sa zica "Pa"
*Chiul la Parlament
*Curtea de Conturi acuza partidele
Pe parcursul unui intreg a
Ce a fost saptamana trecuta?
*Tariceanu isi varsa oful
*Lacrimi pe buget
*Dansul scrisorelelor
*UDMR, gata sa zica "Pa"
*Chiul la Parlament
*Curtea de Conturi acuza partidele
Pe parcursul unui intreg an electoral am auzit insistent mesajul ca toate neregulile din Romania se intampla din cauza faptului ca actuala clasa politica este formata din aceleasi personaje de 15 ani. Ni s-a spus, de asemenea, ca singura solutie este intinerirea acesteia.
Intre timp, alegerile de anul trecut au rezolvat in mare masura aceasta problema. Dar am constatat ca parlamentarii la primul mandat nu stapanesc procedurile parlamentare, motiv pentru care orice calendar politic este strict ipotetic, ca nu s-a remarcat nici un personaj in ultimele 10 luni dintre acestia, fapt care ii face sa para doar o masa de manevra si, in acelasi timp, ca si-au insusit foarte repede toate naravurile predecesorilor. De ce nu mai apara nimeni in acest moment aceasta idee care in campania electorala s-a dovedit castigatoare?
De ce?
La numai o zi dupa ce a intreprins o vizita scurta la Maracineni, pentru a se interesa putin de pod, premierul Tariceanu a pus piciorul in pragul Cocopoului Aliantei (pe care, de altfel, il gazduieste protector la Guvern, asa cum faceau Victor Ciorbea si Radu Vasile). seful Guvernului s-a declarat "foarte dezamagit" de votul negativ al majoritatii parlamentare asupra proiectului de buget al Educatiei, precizand ca membrii PNL s-ar putea satura de acest comportament, iar el nu numai ca nu le-ar mai stopa elanul contestatar, dar ar putea sa si puna "frana" unor initiative ale partenerilor de coalitie.
Saptamana trecuta, bugetul pe 2006 a provocat nu numai supararea premierului, ci si alte numeroase plangeri. Apararea si Educatia au cerut mai multi bani, iar finantistul Sebastian Vladescu n-a avut de unde sa le dea. Prin ciuntirea bugetului SPP, abia s-au obtinut cateva firimituri bugetare in plus pentru dascali. Ministrul Economiei, detinatorul unui buget modest, tace malc, dar pentru el vorbeste - Adrian Nastase. Fostul premier spune ca ministerul apartine PUR caruia "toata lumea ii da pumni in cap, ca e imoral".
Acum mai mult ca oricand, coalitia pare sa stea pe un butoi cu pulbere care poate exploda in orice moment. Nu numai Tariceanu este nemultumit, ci si UDMR ameninta cu plecarea de la guvernare, daca nu-i va fi adoptat Statutul minoritatilor. Concomitent, liderului PC, Dan Voiculescu, pare sa-i fi revenit glasul, el cerandu-i acum socoteala presedintelui Basescu pentru celebra sintagma "solutia imorala PUR". Daca seful statului nu va raspunde framantarilor conservatoare, inseamna ca "nu-i barbat politic", indrazneste liderul fostului PUR.
Opozitia nu a fost nici ea prea linistita. Dansul scrisorelelor trimise de fostul presedinte Iliescu actualilor sefi ai PSD, Geoana, Mitrea si Nastase, a captat atentia publica. Insa, presa a ramas dezamagita de continutul misivelor, prin care Iliescu anunta ca nu-si da demisia din partid, ci numai vrea sa ajute la refacerea coeziunii acestuia si la inlaturarea imaginii nefavorabile. Raspunzand ofertei creatorului PSD, Mircea Geoana i-a oferit deja lui Iliescu un loc de presedinte fondator.
Spre disperarea PC, PRM si PSD, dar si a altor parlamentari din tabara Puterii, UDMR a insistat asupra promovarii in Parlament a Statutului minoritatilor nationale, in forma adoptata de Guvern. Marko Bela a subliniat faptul ca intelegerea pe care o are cu coalitia este clara si, potrivit ei, Statutul trebuie aprobat asa cum este. Din tabara opozitiei, Adrian Nastase a acuzat si el Guvernul, pe motiv ca nu s-a consultat cu PSD la elaborarea acestei legi sensibile. Nastase a cerut explicatii privitoare la impactul avizului obligatoriu al consiliilor autonomiei culturale pentru numirea unor directori de scoli si la oportunitatea separarii accentuate pe care o introduce Statutul in organizarea invatamantului la toate nivelurile, de la cel prescolar la cel universitar.
Curtea de Conturi a produs rumoare in lumea politica, printr-un raport acuzator, cu iz penal, despre finantarea partidelor in campania electorala. Toate formatiunile politice au primit ilegal bani, de la persoane controversate, iar neregulile in contabilitate sunt numeroase - au acuzat inspectorii. Daca unele partide au promis cu glas scazut ca vor face verificari si chiar vor returna sumele ilegale, conservatorii se cred nevinovati. Ei au anuntat ca-i dau in judecata pe controlorii statului, care le-au afectat grav imaginea. De fapt, cu ocazia acestui raport mesajul a fost ca Antena 1, prin grupul Intact, are datorii la stat.
Ce va fi?
Certurile pe banii publici vor continua si in aceasta saptamana, in Parlament.
PD este asteptat sa faca nominalizarea pentru fotoliul de ministru al Educatiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.