Aproape 5% din numarul total al copiilor romani cu varste intre 5 si 17 ani sunt exploatati prin munca, potrivit unei statistici realizate de organizatii neguvernamentale, Ministerul Muncii si Biroul International al Muncii (BIM). La nivel national,
Aproape 5% din numarul total al copiilor romani cu varste intre 5 si 17 ani sunt exploatati prin munca, potrivit unei statistici realizate de organizatii neguvernamentale, Ministerul Muncii si Biroul International al Muncii (BIM). La nivel national, potrivit unui studiu realizat de ONG-uri si inspectoratele teritoriale de munca, din cei 3.866.438 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani, 141.905 sunt implicati in activitati economice. Potrivit acelorasi statistici, doar 1% dintre cei aproximativ 141.000 de copii care muncesc - de cele mai multe la negru - sunt descoperiti de autoritati. Cei 1881 de copii descoperiti in ultimii cinci ani de autoritati si retrasi din campul muncii au beneficiat de programe de educatie si consiliere, multi dintre acestia intrand in circuitul scolar. Autoritatile sustin ca in Romania nu exista o "problema foarte grava de munca" in randurile copiilor. "Chiar daca un singur copil este exploatat prin munca, avem o problema", completeaza insa raportul, intocmit in comun cu Ministerul Muncii. Programele derulate de autoritati au dus la o scadere a fenomenului, dar mai ales la schimbarea mentalitatii parintilor privind munca in randul copiilor, sunt de parere autorii studiului.
Cu toate acestea, peste 141.000 de copii din Romania muncesc fara forme legale. Randamentul Inspectiei Muncii pentru depistarea cazurilor de exploatare prin munca a copiilor este scazut, doar unul din o suta de copii fiind reintegrat social intr-un an (210 cazuri depistate la o estimare de aproape 300.000, potrivit raportului Ministerului Muncii). Studiile si cifrele sunt importante, insa acestea ar trebui sa fie insotite de masuri in plan legislativ, sunt de parere autorii studiului. Mai mult, ONG-urile recomanda o implicare mult mai ferma a autoritatilor pentru combaterea cazurilor de exploatare a copiilor prin munca, mai ales a formelor grave - cersetoria, prostitutia - controlate de crima organizata, "bine structurata, pregatita, din care fac parte oameni inteligenti, greu de dovedit". Jurnalistii prezenti la conferinta au adus in discutie prezenta zilnica a copiilor cersetori in intersectiile din Capitala, a celor care spala parbrize, care cara diferite produse in piete sau vand la taraba. La aceasta remarca, oficialii OIM au afirmat ca asteapta, la randul lor, un raspuns din partea reprezentantilor autoritatii statului, raspuns care nu a venit.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.