Liderul observatorilor PSD din Parlamentul European, Adrian Severin, a sustinut ieri ca Raportul de tara ce va fi prezentat de Comisia Europeana saptamana viitoare nu va pune problema clauzei de salvgardare. "Acest raport va evita problema clauzei de
Liderul observatorilor PSD din Parlamentul European, Adrian Severin, a sustinut ieri ca Raportul de tara ce va fi prezentat de Comisia Europeana saptamana viitoare nu va pune problema clauzei de salvgardare. "Acest raport va evita problema clauzei de salvgardare, dar nu inseamna ca pericolul a trecut definitiv. Momentul critic va fi cel al raportului de tara din primavara anului viitor", a comentat Severin. El a spus ca neintroducerea clauzei de salvargare in raport face parte dintr-o intelegere care, "informal si tacit", a intervenit intre premierul Tariceanu si interlocutorii europeni atunci cand el a renuntat la demisie.
El a spus ca prietenii europeni ai Romaniei au inteles, la acel moment, ca demisia premierului si alegerile anticipate ar fi insemnat compromiterea sanselor Romaniei de integrare la 1 ianuarie 2007. "In discutiile care au avut loc s-a insistat sa se renunte la acest lucru. S-a spus: o sa dam un raport care nu o sa mearga cu sanctiunile pana la capat, dar incercati ca dvs., in partea dvs., sa va vedeti de treburi. Este unul din motivele pentru care premierul si-a retras atunci demisia sau a renuntat la demisie", a mentionat Adrian Severin. El a mai spus ca exista intre parlamentarii europeni puncte de vedere care evolueaza de la un scepticism moderat pana la o critica severa in legatura cu modul in care merg lucrurile in Romania. Potrivit lui Severin, raman puncte sensibile reforma justitiei, lupta impotriva coruptiei, consolidarea institutiilor democratice, protectia frontierelor. El a precizat ca, in cadrul discutiilor cu colegii europeni, social-democratii au pledat pentru interesul national, pentru integrarea la termen. Severin a mai spus ca popularii europeni, de exemplu, din ratiuni ce tin de satisfacerea electoratului intern, ar fi inclinat spre activarea clauzei de salvgardare. "Din acest motiv, se contureaza foarte clar nevoia de a realiza o coalitie posibila intre socialisti si liberali la Parlamentul European. Aceasta trebuie facuta posibila printr-o cooperare intre partidele corespunzatoare din Romania si intre euroobservatori", a subliniat el.
Pe de alta parte, Adrian Severin a declarat ca, in discutiile din cadrul grupului socialist, a exprimat "insatisfactia" social-democratilor fata de anumite comentarii ale Comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, care au parut ca reprezinta o implicare in jocul politic intern din Romania. "S-a convenit ca este corecta pozitia, ca nimeni dintre reprezentantii UE nu are de facut comparatii intre partidele sau guvernele din Romania", a sustinut el. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.