Un nou focar de gripa aviara este posibil sa fi aparut in zona Deltei Dunarii, la circa 10 kilometri de granita cu Ucraina.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca, in urma analizelor serologic

Un nou focar de gripa aviara este posibil sa fi aparut in zona Deltei Dunarii, la circa 10 kilometri de granita cu Ucraina.
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca, in urma analizelor serologice (de anticorpi) facute de Laboratorul de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) au fost diagnosticate pozitiv o lebada, gasita la 10 kilometri de granita cu Ucraina, langa localitatea C. A. Rosetti, 12 lebede de la Maliuc si o rata gulerata (salbatica) de la Ceamurlia de Jos. Urmeaza sa asteptam rezultatele testelor virusologice.
Potrivit ministrului, focarele sunt limitate la zona Deltei Dunarii: "Deocamdata, este clar ca in estul Deltei avem aceste focare si trebuie sa actionam cu toate fortele in aceste zone". Din cele aproximativ 1.200 de probe de pana acum nu au fost identificate cazuri de infectare in interiorul teritoriului Romaniei, cum ar fi pe Dunare, la Galati sau Braila.
Gheorghe Flutur a mai anuntat ca, incepand de ieri, s-a interzis pescuitul sportiv in Delta Dunarii pentru limitarea accesului populatiei in zona, iar Ministerul Educatiei si Cercetarii va sista desfasurarea de competitii si expeditii in zona.
In ceea ce priveste rezultatul probelor de la Maliuc, ministrul a precizat ca Romania nu mai constituie o prioritate a laboratorului Weybridge din Marea Britanie, avand in vedere ca tara noastra a fost diagnosticata deja cu virusul gripei aviare si tinand cont de faptul ca si alte tari au semnalat aparitia acestui virus. Din aceasta cauza, doar probele recoltate din alte judete decat Tulcea vor fi trimise la Weybridge, pentru celelalte analizele urmand sa se faca la IDSA.

Carantina in Grecia

Intre timp, Grecia a intrat in alerta maxima, dupa ce luni a fost confirmata prezenta gripei aviare la o ferma de curcani din Keos. Bulgaria si Serbia-Muntenegru sunt de asemenea suspectate. In Serbia-Muntenegru, cativa locuitori au semnalat cazuri de morti suspecte la porumbei, ciori si vrabii.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, si Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Cipru sunt expuse riscului, pentru ca aceste tari se afla pe rutele pasarilor migratoare.
Gheorghe Flutur, impreuna cu ministrul Agriculturii din Ucraina, Olexandr Baranivskyi, si omologul sau din Moldova, Anatolie Gorodenco, vor tine o stransa legatura pentru a forma un comitet comun de lupta impotriva raspandirii gripei aviare in aceasta regiune. Prima intalnire a grupului de lucru va avea loc maine, la Odessa, iar Ministerul roman al Agriculturii va trimite doi specialisti cu o mie de teste pentru a face probe si in Ucraina, pe cadavre ale unor pasari din zona.

Posibil dezastru ecologic in Delta

Ieri au sosit din Olanda trei specialisti in gripa aviara, care s-au deplasat la Tulcea pentru a discuta cu specialistii romani un plan de masuri detaliat, pentru fiecare zona din Delta Dunarii, in scopul protejarii faunei de aici, ne-a declarat Marian Avram, directorul Directiei Sanitar-Veterinare Tulcea.
Potrivit editiei de ieri a cotidianului "ACUM Tulcea", Marian Avram a declarat ca "dupa parerea mea, este o problema de timp ca boala sa se extinda, cu toate masurile pe care le luam. Aceasta deoarece mediul din Delta Dunarii nu ne ajuta: sunt zeci de mii, sute de mii de pasari, vor fi in curand poate milioane, care reprezinta potentiali vectori. Ele zboara, se deplaseaza sute de kilometri. Vom avea in mod sigur si alte focare, problema este cum le gestionam. (...) Mi-e teama ca in Delta vom avea un dezastru ecologic".
Potrivit aceluiasi cotidian local, "in acest moment, din cauza unei birocratii, este blocata recoltarea de probe de la pasarile salbatice", afirma Marian Avram. "Ministerul Mediului spune ca recoltarea probelor se face numai prin prinderea pasarilor cu plase, ceea ce e o nebunie. Sa incerce cineva sa recolteze gasca sau garlita cu plasa. Vreau ca incepand de luni sa am din fiecare fond de vanatoare cel putin 5 probe pe saptamana, nu ma intereseaza cum! Sa o luam cu un pas inaintea bolii, sa stim de unde poate sa apara! Aceasta pentru a sti care este gradul de infectie in Delta Dunarii. De aceea dorim sa se poata impusca gaste pentru recoltarea de probe, cu respectarea masurilor de protectie pentru oamenii care fac recoltarea si cu dezinfectia locului".

"Farmacistii nu sunt vinovati de lipsa vaccinului din raft"

In farmaciile din judetul Tulcea, si nu numai, vaccinul antigripal lipseste din rafturi. "In nici o farmacie din judetul Tulcea nu mai exista vaccin antigripal. Le-am terminat de saptamana trecuta. Am luat legatura cu reprezentantii depozitelor si acestia ne-au spus ca, probabil, le vor primi dupa 21 octombrie a.c. La ora actuala, putem oferi doar vaccinuri homeopate", ne-a declarat Felicia Rosca, presedintele Colegiului Farmacistilor Tulcea. Ea a adaugat ca in cateva dispensare din judet exista doze de vaccin antigripal, acestea fiind distribuite prin reteaua Ministerului Sanatatii si utilizate pentru vaccinarea gratuita a persoanelor cu risc. Rosca a mai precizat ca nu farmaciile sunt vinovate de lipsa vaccinului antigripal: "Noi ne-am aprovizionat in functie de media anuala a vanzarilor. Chiar am luat mai multe doze decat in anii precedenti, insa, imediat ce a aparut suspiciunea de gripa aviara la pasari, la Ceamurlia de Jos, stocurile s-au epuizat". Totodata, membrii Colegiului Farmacistilor din Romania sunt revoltati de declaratiile ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, potrivit carora farmacistii au neglijat aprovizionarea farmaciilor cu vaccin antigripal. "Eram si suntem chiar foarte interesati sa ne aprovizionam, sa avem cat mai multe doze de vaccin antigripal si sa le vindem, mai ales avand in vedere pierderile suferite in acest an de farmacii prin neplata de catre stat a datoriilor pe 2004 la medicamente.
Producatorii, distribuitorii si importatorii, insa, au fost depasiti si ei de marele consum de vaccinuri antigripale, mai ales avand in vedere si cerintele din celelalte tari europene", ne-au spus reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania. Markos Kyprianou, comisar european pentru Sanatate a declarat, ieri, ca "nu avem suficiente vaccinuri pentru o eventuala pandemie de gripa aviara'' si ca in aceste conditii ''trebuie consolidata capacitatea de productie''. Totodata, el s-a aratat satisfacut de masurile luate de Romania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.