Contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi redusa, anul viitor, cu 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%, in baza unei ordonante de urgenta aprobate, ieri, de Guvern. Intreprinzatorii sunt de parere ca actul norm
Contributia datorata de angajatori la bugetul asigurarilor pentru somaj va fi redusa, anul viitor, cu 0,5 puncte procentuale, de la 3% la 2,5%, in baza unei ordonante de urgenta aprobate, ieri, de Guvern. Intreprinzatorii sunt de parere ca actul normativ adoptat de Guvern nu va ajuta intr-o mare masura la stimularea mediului de afaceri.
Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), Cristian Parvan, a declarat ca masura anuntata de Guvern nu lasa loc de prea multe comentarii. "In loc de 0,5% de ce nu s-a hotarat scaderea contributiei cu 0,1%? Este irelevant. Aceasta sa fie oare solutia Guvernului pentru atragerea resurselor bugetare pentru Educatie?", s-a intrebat presedintele AOAR. La randul sau, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, este de parere ca masura adoptata nu poate fi considerata relevanta. "Este extrem de putin, dar la urma urmei, orice reducere, fie ea cat de mica, este binevenita", a apreciat Nicolescu. Gheorghe Polizu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC), spune ca orice astfel de reducere este favorabila patronilor. "Actul normativ urmareste asigurarea unui grad mai ridicat de ocupare a fortei de munca din randul somerilor. Guvernul are cu siguranta niste calcule pe care eu nu le am, dar senzatia mea este ca avem nevoie de finantisti, nu de contabili", considera presedintele PSC. Romulus Dascalu, presedintele Garant Alcool, precizeaza ca orice scadere de impozit este benefica. "Atat timp cat vrem sa scoatem economia subterana la suprafata, astfel de masuri nu pot fi decat apreciate favorabil. Este o reducere buna, important ar fi sa nu avem parte de cresteri. Speram la mai mult, dar e mai bine decat nimic", a completat Romulus Dascalu.
Presedintele Patronatului din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (Rompan), Aurel Popescu, apreciaza ca aceasta reducere reprezinta un inceput de reducere a fiscalitatii. "Daca privim din punct de vedere al angajatorului, constatam ca aceasta masura reprezinta putin, dar daca ne punem in locul somerului ne dam seama ca trebuie sa aiba si acesta din ce trai. Personal, preferam o reducere a TVA-ului la paine, dar asa ceva nu cred ca se va intampla prea curand", a declarat presedintele Rompan. In opinia presedintelui Confederatiei Patronale a Industriei, Serviciilor si Comertului, Adrian Izvoranu, actul normativ introduce facilitati aproape nesemnificative pentru angajatori. "Este foarte putin, dar chiar daca poate suna ciudat, aceasta reducere reprezinta un mic pas inainte. Dilema este ca nu stiu de unde vor reusi sa aduca bani la buget, daca Guvernul conteaza numai pe cresterea colectarii impozitelor. Poate ca vor reusi", este de parere Izvoranu.
Recent, reprezentantii Guvernului au anuntat ca de la 1 ianuarie 2006 vor fi diminuate contributiile pentru asigurari sociale (care includ asigurarile sociale de stat - pensii, asigurarile de sanatate si asigurarile de somaj) datorate de angajatori cu doua puncte procentuale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.