Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a acordat un interviu postului de radio rus Echo Moskvi in timpul vizitei sale de saptamana trecuta la Moscova. Reproducem extrase din interviul realizat cu jurnalistul rus Alexei Vendiktov, transmis de
Ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu a acordat un interviu postului de radio rus Echo Moskvi in timpul vizitei sale de saptamana trecuta la Moscova. Reproducem extrase din interviul realizat cu jurnalistul rus Alexei Vendiktov, transmis de Rador.
Cand ma pregateam pentru emisiunea de astazi, am constatat ca atat Ministerul de Externe al Rusiei, cat si ministerul dvs prezentau vizita dvs in culori atat de minunate, incat mi se parea ca in general vizita aceasta nu este necesara, din moment ce totul este minunat. De aceea, haideti totusi sa discutam despre acele probleme care exista intre Rusia si Romania. Si principala problema, dupa cum inteleg eu, este problema solutionarii situatiei din Transnistria. Ce poate oferi nou partea romana colegilor ei rusi pentru solutionarea problemei transnistrene?
Mai intai, va propun urmatoarele. In relatiile noastre bilaterale, in general nu exista nici un fel de probleme; ma refer la noua politica pe linie externa.
Adica problema aurului romanesc nu exista, ati eliminat-o?
Dvs. le apreciati ca probleme, eu spun subiecte de discutie. Ele ar fi devenit probleme daca nu ar fi existat nici un fel de mecanism pentru solutionarea lor. Si in ceea ce priveste problema Transnistriei, si in problema aurului romanesc, avem la ce sa ne referim. Exista mecanisme, exista o istorie a implicarii Romaniei si a Federatiei Ruse.
Vorbiti ca diplomatii sovietici, nu am inteles nimic. Daca vorbiti de mecanisme, numiti mecanismele.
Permiteti-mi sa trec direct la subiect. Eu nu am venit aici pentru a va induce cu afirmatiile mele in eroare. Acum, in ceea ce priveste Transnistria. Exista un mecanism de negocieri din care fac parte OSCE, Federatia Rusa si Ucraina. Asa s-a intamplat, ca de 13 ani la rand, incepand din 1992, chiar daca au existat unele preziceri sau propuneri din partea Rusiei sau a Ucrainei, ori ele nu sunt acceptate de nici o parte, ori Chisinaul, ori Transnistria, daca sa spunem ca le accepta intr-un fel, aplicarea lor practica nu este posibila. Propunerea noastra este foarte simpla. Se impune sa aratam ceva mai multa creativitate, o implicare mai mare a comunitatii internationale, si pentru aceasta am insistat ca Uniunea Europeana sa fie prezenta, sa fie prezenta si Romania. Dupa intalnirea care a avut loc la Odesa la sfarsitul lunii septembrie, cu SUA si UE care au participat ca observatori. Nu spun ca acestea nu au dreptul sa semneze documente. Dar insusi faptul ca este prezent un tert, care asista liber, fara nici un fel de complexe...
Aproape de granitele Romaniei exista un focar de instabilitate
Dar Romania?
Este deja un pas inainte. Sa-mi termin fraza. In orice caz, Romania este sub steagul Uniunii Europene. As dori insa sa fie bine inteles un lucru. Problema noastra consta in faptul ca la o distanta foarte mica de frontiera Romaniei, ceea ce inseamna foarte aproape de granitele Uniunii Europene, exista un focar de instabilitate. Si de aceea in aceasta chestiune sunt interesate si Federatia Rusa, si Ucraina, Romania, OSCE, SUA, UE.
Adica sunt interesati toti, dar de solutionat nu se poate, vechea poveste?
Nu spun ca acest lucru nu se poate rezolva. Dimpotriva, daca intr-o astfel de problema, care, se pare, este blocata, mai apare o gandire proaspata acest lucru poate aduce noi proiecte.
Ati pronuntat cuvantul "frontiera". Cunoasteti ca recent Rusia nu a putut semna acordul referitor la frontiera cu Estonia si Letonia, si motivul invocat pentru aceasta a fost consecinta pactului Molotov-Ribbentrop. La vremea respectiva, Romania a fost si ea afectata de pactul Molotov-Ribbentrop, problema Basarabiei. Pentru Romania si Rusia, aceasta problema de frontiera este inchisa sau nu este inchisa?
Raspunsul meu este foarte simplu. Eu nu cunosc ca Federatia Rusa sa fi avut frontiera cu Romania.
Sa revenim la domnii Molotov si Ribbentrop. Totusi dvs considerati ca frontierele pe care le are Romania acum, intrand in UE, aceasta problema este rezolvata? Ma intereseaza pozitia dvs fata de pact, de frontiere?
Problema este foarte simpla, nimeni nu pune la indoiala frontierele si niciodata nu a fost vorba de revizuirea frontierei. Noi vorbim de recunoasterea unui anumit fapt istoric, care a reprezentat la timpul sau o intelegere intre doua regimuri totalitare pe seama unor terte tari. (...)
Adica acest lucru (Tezaurul Romaniei de la Moscova, n.red.) nu reprezinta o tema a convorbirii dvs cu Lavrov?
Nu doresc sa abordez tematica discutiilor mele cu Lavrov.
De ce?
Este un semn de respect pentru colegul meu.
Considerati ca nici poporul rus, nici poporul roman nu trebuie sa stie ce discuta doi ministri de Externe? Au fost Molotov-Ribbentrop, acum Ungureanu-Lavrov?
Da, in orice caz, maine (martea trecuta, n.red.) vom discuta, desigur, despre relatiile noastre bilaterale.
Transnistria intra in relatiile dumneavoastra bilaterale?
Vom parcurge, in orice caz, toate problemele care privesc interesele ambelor parti.
Dar noi trebuie sa intelegem macar despre ce discutati dvs in spatele nostru. Poate ca impartiti deja Ucraina sau Norvegia?
Stiti, permiteti-mi sa va spun ca inca nu m-am gandit la Norvegia si, la fel, nu m-a dus gandul la impartirea Ucrainei.
Veti aprecia ca nu am spus "Moldova".
Este dreptul dvs.
Bine, am sa spun. Dar Moldova?
Ce este cu Moldova?
Va fi Moldova o tema a discutiilor dvs? Situatia din Moldova.
Situatia din Moldova in special sau...?
In special situatia din Moldova.
"Noi nu judecam in termeni precum romanizare sau rusificare"
Exista vreo problema anume in Moldova?
Ma intrebati pe mine? Nu pe Lavrov? Va voi raspunde. Statul rus, multi demnitari rusi considera ca se intensifica influenta romaneasca in Moldova, are loc o actiune in scopul romanizarii, sustinuta de structuri statale cu bani publici. Daca Lavrov va va intreba, ce ii veti raspunde?
In primul rand, faptul ca Moldova este un stat independent. Acest lucru inseamna ca ea adopta singura deciziile privitoare la viitorul ei. Noi nu judecam in termeni precum romanizare sau rusificare.
Prezenta bazelor NATO in Romania va contribui la stabilizarea Republicii Moldova?
Nu vorbesc despre stabilizare in Republica Moldova, intrucat nu stiu daca in Republica Moldova a fost vreo destabilizare.
Deci considerati ca prezenta unui regim separatist nu reprezinta o destabilizare?
Este un factor destabilizator, dar nu am spus ca republica este intr-o stare de destabilizare.
Ma refeream la Republica Moldova.
Daca va doare un dinte, inseamna ca sunteti bolnav?
In acest caz, se face o injectie sau extractia dintelui bolnav?
Experienta dumneavoastra in domeniul medical o depaseste cu mult pe a mea.
In diplomatie?
Uneori este indicat sa te adresezi si sa consulti stomatologul.
Cine e stomatologul in Moldova?
Fara indoiala, se va vedea.
Cine?
Ei au oglinda lor.
Adica nu se adreseaza stomatologului, ci isi extrag singuri dintele?
Asa se vede de la dumneavoastra. (...)
Totusi, speram ca "pactul Lavrov-Ungureanu" nu va fi similar cu Pactul Molotov-Ribbentrop. Va multumesc, domnule ministru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.