Dupa un parcurs exceptional incununat de trei premii si o mentiune obtinuta in ultimele doua saptamani - Premiile Bayard la Namur si Descoperirea Anului la Reykjavik - Cristi Puiu isi continua traseul mondial cu succesul "Moartea domnului Lazarescu".
Dupa un parcurs exceptional incununat de trei premii si o mentiune obtinuta in ultimele doua saptamani - Premiile Bayard la Namur si Descoperirea Anului la Reykjavik - Cristi Puiu isi continua traseul mondial cu succesul "Moartea domnului Lazarescu". Pelicula regizata de Cristi Puiu, si-a mai adaugat un trofeu in palmares in acest weekend, odata cu primirea premiului special al juriului Silver Hugo la cea de-a 41-a editie a Festivalului International de Film de la Chicago, ce se desfasoara intre 6 si 20 octombrie.
Juriul format din Dan Fainaru, Diana Bracho, Walter Lima Jr, Shu Kei si Rita Taggert Wexler - l-a premiat pe Puiu pentru "portretizarea fragilitatii umane intr-o versiune moderna a coborarii in Infernul lui Dante", dupa ce a vizionat peste o suta de lungmetraje si 40 de scurtmetraje din 34 tari.
Calea catre succes a fost deschisa de premiul sectiunii Un certain regard la Cannes astfel ca, "Moartea domnului Lazarescu" a fost prezentat la zeci de festivaluri din intreaga lume si a obtinut distinctii, printre altele, la Copenhaga, Alba Regia, Motovun, Reykjavik si Namur. Filmul a fost propus de Romania pentru nominalizarea la categoria cel mai bun film strain de la Oscaruri, este in selectia pentru nominalizarile premiilor Academiei Europene si concureaza la Hollywood World Award.
In perioada 18-23 octombrie, filmul "Moartea domnului Lazarescu", semnat de Cristi Puiu, se va reintoarce peste Ocean, de aceasta data la Festivalul de Film de la Hollywood, unde este selectat alaturi de alte noua filme, printre care se numara si "Va, vis et deviens" semnat de Radu Mihaileanu, in cursa pentru premiul "Hollywood World". Ceremonia de decernare a premiilor editiei din acest an va avea loc pe 24 octombrie, printre laureati numarandu-se Diane Keaton, Sam Mendes, Joaquin Phoenix, Charlize Theron si Susan Sarandon.
Filmul lui Cristi Puiu s-a lansat in Romania numai de trei saptamani, si a reusit sa ocupe pozitia a treia a box-office-ului autohton cu incasari de aproapre 160 de mii de lei noi. Filmul regizorului francez de origine romana, Radu Mihaileanu, se va lansa in cinematografele romanesti abia pe 28 octombrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.