Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au finalizat dosarul in care Omar Hayssam si Mohammad Munaf sunt acuzati de acte de terorism in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani din Irak, ne-au in

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au finalizat dosarul in care Omar Hayssam si Mohammad Munaf sunt acuzati de acte de terorism in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani din Irak, ne-au informat ieri surse judiciare, precizand ca dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti.
Potrivit rechizitoriului, Omar Hayssam si Mohammad Munaf au planuit rapirea lui Sorin Miscoci, Marie-Jeanne Ion si Ovidiu Ohanessian pentru a putea apoi inscena o actiune de salvare care le-ar fi adus multa popularitate si care poate i-ar fi scapat de dosarele penale in care erau cercetati.
In afara probelor stranse in tara, procurorii au folosit si declaratiile unor persoane din Bagdad, printre care si a lui Mohammad Munaf, aflat in custodia unei unitati militare americane din Irak. La 26 mai, procurorii DIICOT au dispus punerea in miscare a actiunii penale in dosarul nr. 540/P/2005 impotriva inculpatilor Omar Hayssam si a lui Mohammad Munaf, pentru savarsirea infractiunilor de initiere, constituire si sprijinirea unei asocieri in scopul savarsirii de acte de terorism prevazute de art. 35 din Legea nr. 535/2004 rap. la art. 12 din Legea nr. 508/2004, in urma careia la data de 28 martie 2005 au fost rapiti jurnalistii Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanessian.
In urma operatiunilor desfasurate la Bagdad de catre autoritatile irakiene, la data de 4 aprilie au fost retinute si audiate noua persoane implicate direct in actiunea de rapire, din declaratiile acestora reiesind ca intreaga operatiune a fost initiata, infiintata si coordonata de catre Omar Hayssam si Mohammad Munaf si ca rapirea a fost planificata in Romania.
"Actiunile de rapire si de amenintare savarsite de catre gruparea din Irak au avut ca scop producerea unui puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra inculpatului Omar Hayssam, in calitatea acestuia de eliberator al jurnalistilor, scopul fiind acela de a fi exonerat de raspunderea penala pentru savarsirea mai multor infractiuni de crima organizata si de natura economico-financiara care au produs prejudicii in valoare de zeci de milioane de euro", se arata in comunicatul Parchetului cu precizarea ca, la data de 26 mai, procurorii DIICOT au solicitat instantei emiterea unor mandate de arestare pe numele celor doi inculpati, iar judecatorii Curtii de Apel au dispus arestarea lor preventiva pentru 30 de zile.
Dupa cateva ore de dezbateri, judecatorii au decis arestarea preventiva a lui Munaf in lipsa, avand in vedere ca acesta se afla in custodia autoritatilor americane, in timp ce Omar se afla la cel de-al treilea mandat de arestare preventiva, dupa cele emise in legatura cu afacerile sale ilegale de la Foresta Nehoiu, respectiv cea cu capetele de tractor Volvo.

Teapa Volvo

Un alt dosar in care Omar Hayssam este cercetat de procurorii instantei supreme face referire la savarsirea infractiunilor de inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni, dupa ce, in calitate de presedinte al grupului de firme Manhattan, ar fi constituit, in perioada septembrie 2001- octombrie 2002, o grupare criminala la care au aderat Mohammad Munaf, Mohamed Omar, Adnan Khdip si Quasin Esse.
Astfel, in baza ordonantei din 6 aprilie, de la ora 0,30, Hayssam a fost retinut pentru infractiuni economice, fiind acuzat ca a inselat patru firme printre care si Volvo Truk Corporation, firma de la care a cumparat in leasing 22 de capete de tractor Volvo pe care le-ar fi exportat ulterior in Siria si Egipt, fara efectuarea platilor. Urmarirea penala in acest caz, care se refera la un prejudiciu de 1,8 milioane de dolari, a inceput in 29 martie.

Dosarul Manhattan

In dosarul 276/P/2004, Omar Hayssam este acuzat, alaturi de alti cetateni romani si straini, de comiterea unor infractiuni de inselaciune cu consecinte deosebit de grave, evaziune fiscala, spalare de bani si constituire a unui grup criminal organizat.
Potrivit Ministerului Public, "aceasta cauza are in vedere activitatea economico-financiara a grupului de firme Manhattan, apartinand invinuitului Omar Hayssam, cercetarile fiind demarate la 4 noiembrie 2004, cand s-au si efectuat perchezitii la domiciliile persoanelor implicate si la sediile firmelor acestora". La data de 20 aprilie, Parchetul instantei supreme informa ca procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au inceput urmarirea penala in dosarul 547/D/P/2005, impotriva lui Omar Hayssam si a mai multor functionari din cadrul Autoritatii pentru Privatizarea si Administrarea Patrimoniului Statului (APAPS) implicati in privatizarea SC Baneasa SA, prejudiciul estimat pana acum fiind de trei milioane de euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.