Aidan White, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor, a declarat ieri, ca propunerile de schimbare a Legii de functionare a SRR-SRTv ar trebui retrase pentru a se organiza o dezbatere publica in cadrul careia sa se hotarasca viitorul media publice. Aflat in Romania la invitatia Clubului Roman de Presa si a MediaSind, Aidan White s-a declarat contrariat de schimbarile propuse la Legea de functionare a televiziunii si radioului public. El considera ca, prin excluderea celor doi reprezentanti ai salariatilor din Consiliile de Administratie, "autoritatile arata ca nu isi doresc ca vocea angajatilor sa se faca auzita la cel mai inalt nivel", in plus existand pericolul politizarii celor doua institutii. "Aceasta schimbare contravine standardelor europene in privinta dialogului social", a explicat White.
De asemenea, secretarul general al Federatiei Internationale a Jurnalistilor (FIJ) a declarat ca "este ridicol" ca directorii generali ai SRR si SRTv sa ocupe si functiile de presedinti ai Consiliilor de Administratie, neasigurandu-se astfel independenta deciziilor manageriale. White sustine ca ar trebui implementate anumite schimbari, dar numai in urma unor dezbateri publice la care sa participe toti cei implicati.
"Nu ca nu suntem de acord cu schimbarile, ci cu modalitatea prin care autoritatile incearca impunerea acestora. Este nevoie de o dezbatere publica, pentru ca exista mari pericole in privinta influentei politice", a afirmat el.
Aidan White considera ca in Romania politicienii au impresia ca, "odata ajunsi la putere, pot lua controlul asupra mijloacelor de comunicare in masa", fapt ce demonstreaza ca exista o oarecare imaturitate politica si o lipsa a culturii necesare asigurarii independentei presei. "Politicienii si oamenii de afaceri nu au o atitudine potrivita fata de media", a atras atentia White.
"Daca autoritatile romane nu iau in serios necesitatea asigurarii unei anumite independente editoriale, nu se pot astepta la sprijin in ceea ce priveste aderarea la UE", a explicat secretarul general al FIJ.
Referindu-se la modelele pe care Romania ar trebui sa le urmeze, White a declarat ca la BBC, considerata una dintre cele mai democratice institutii din mass-media mondiale, Consiliul de Administratie este alcatuit in majoritate din politicieni. "Diferenta este ca in Marea Britanie exista o anumita cultura democratica, datorita careia se face diferenta dintre conducerea unei institutii media publice si atributiile politice", a spus Aidan White.
Secretarul general al FIJ a explicat ca un pas important in castigarea independentei editoriale este asigurarea fondurilor necesare unei bune calitati a programelor. Intorcandu-se tot la exemplul BBC, transmite Mediafax, White a explicat ca institutia britanica beneficiaza de fonduri impresionante, de aproximativ 3-4 miliarde de lire sterline pe an, numai din taxa radio-tv platita de publicul britanic. Pentru ca SRR si SRTv sa beneficieze de aceleasi fonduri care sa ii asigure independenta editoriala, White considera ca solutia vine din finantarea publica, nu din veniturile obtinute din publicitate.
"Exista patru modalitati posibile de finantare a societatilor publice de radio si televiziune: taxa radio-tv, pentru ca toti cetatenii beneficiaza de programele acestora; bani de la bugetul de stat, in special pentru dezvoltarea regionala si transmisiile politice de interes public; in plus, pot exista contributii benevole din partea unor fundatii si ar trebui sa fie instituita o taxa pe toate veniturile din publicitate, taxa care sa ajunga la televiziunea si radioul publice", a precizat el. Pentru ca publicul sa ajute media publice, el trebuie convins ca banii sunt folositi corect si eficient, ca exista programe de calitate si o politica editoriala transparenta, neaservita politicului, a explicat Aidan White.
Transparenta ar trebui sa fie si cheia functionarii mass-media in general, a spus White, subliniind ca publicul are dreptul sa stie cine sunt proprietarii institutiilor media si de unde provin finantarile acestora.
"CNA ar trebui sa aiba un rol primordial in asigurarea transparentei in audiovizual. Fiecare companie care cere licenta ar trebui sa fie obligata sa-si dezvaluie sursele de finantare si proprietarii", a explicat el.
Jurnalistii trebuie aparati de orice amenintare a politicului iar securitatea lor trebuie asigurata inclusiv de catre autoritati, pentru ca ziaristii sunt expusi constat pericolelor generate de expunerea adevarului. In acceptul secretarului general FIJ, problemele presei romane sunt, printre altele, urmatoarele: lipsa de transparenta asupra finantatorilor si proprietarilor media, politizarea accentuata a TVR si SRR, includerea calomniei in Codul Penal, lipsa unei independente editoriale, influenta comerciala si politica masiva, auto-cenzura, presiunile materiale si fizice exercitate asupra ziaristilor, inclusiv de catre politicieni verosi si serviciile secrete. Va prezentam mai jos un interviu in exclusivitate cu Aidan White. (V.R.)
Ce este FIJ
Federatia Internationala a Jurnalistilor este cea mai mare organizatie a jurnalistilor din lume. Infiintata in 1926, FIJ a fost relansata in 1946 si reorganizata in forma sa actuala in 1952. In prezent FIJ reprezinta peste 500.000 de jurnalisti din peste 100 de tari. FIJ promoveaza actiuni internationale pentru protejarea libertatii presei si a justitiei sociale. De asemenea FIJ este o organizatie apolitica, sustinand drepturile omului, democratia si pluralismul. FIJ este organizatia profesionala care ii reprezinta pe jurnalistii din intreaga lume in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite. Aidan White lucreaza in cadrul FIJ de peste 17 ani, inainte fiind presedintele Uniunii Europene pentru Valori Sociale si Democratice in Societatea Informationala. Intre 1998-2000 Aidan White a fost consilier pe probleme de presa pentru Consiliul Europei si UNESCO. Secretarul general al FIJ are aceeasi functie in cadrul Federatiei Europene a Jurnalistilor. Aidan White a profesat ca jurnalist la publicatii precum The Guardian sau Financial Times si are mai multe carti publicate in domeniul jurnalismului si comunicarii.
Site-ul FIJ care poarta motto-ul "Nu poate exista libertatea presei daca jurnalistii lucreaza in conditii de coruptie, saracie sau teama" este www.ifj.org. (D.E.)