Municipiul Iasi a devenit, ca in fiecare an pe 14 octombrie, capitala ortodoxiei. Aproximativ 100.000 de pelerini au sosit in oras, majoritatea indreptandu-se catre Catedrala Mitropolitana pentru a se inchina la moastele ocrotitoarei Moldovei. Cu o z
Municipiul Iasi a devenit, ca in fiecare an pe 14 octombrie, capitala ortodoxiei. Aproximativ 100.000 de pelerini au sosit in oras, majoritatea indreptandu-se catre Catedrala Mitropolitana pentru a se inchina la moastele ocrotitoarei Moldovei. Cu o zi inaintea sarbatorii Sfintei Cuvioase Parascheva, randul pelerinilor masoara aproximativ doi kilometri. In acest an au fost aduse din Grecia, de Mitropolitul Panteleimon de Veria, si moastele Sfantului Apostol Pavel. Sarbatoarea religioasa este intregita si prin canonizarea Mitropolitului Dosoftei, una din figurile importante ale culturii si intelectualitatii romanesti medievale. Slujba religioasa va fi urmata de masa pelerinilor, devenita una din manifestarile traditionale. Peste 60.000 de sarmale vor fi pregatite, ca si in ceilalti ani, de mai multe firme din municipiu si vor fi oferite la Cantina de Ajutor Social a primariei, din apropierea Catedralei Mitropolitane. Primaria doreste ca portiile de mancare sa ajunga intr-adevar la pelerini. De aceea, accesul in curtea cantinei se va face pe baza unor bonuri, pe care inspectorii primariei le-au impartit noaptea trecuta tuturor celor care asteaptau sa se inchine la moaste. Regia locala de transport public, RATP a scos pe traseu un tramvai de epoca, iar Universitatea "Al I. Cuza" a pus la dispozitia vizitatorilor o caleasca specifica Iasiului la sfarsit de secol XIX. Atmosfera pitoreasca este intregita de elevii si studentii Liceului si Universitatii de Arta care colinda strazile centrale imbracati in costume de epoca, furnizate de Teatrul National "Vasile Alecsandri". Din cauza aglomeratiei din oras, traficul rutier a devenit principala problema a municipalitatii. Pe de alta parte, miile de pelerini au starnit bucuria hotelierilor, in aceasta perioada toate unitatile de cazare raportand un grad maxim de ocupare.
In acest an si-au anuntat prezenta la Iasi ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, Mona Musca, presedintele PSD, Mircea Geoana si presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase. Ziua cea mai importanta a Sarbatorilor Iasiului se va incheia cu un concert de muzica folk, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici si Nicu Alifantis urmand sa incante miile de spectatori. Focul de artificii ce va urma concertului va dura aproximativ 20 de minute. (L.T. - ZIUA de Iasi)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.