Desi bugetul institutiei sale va fi mai mare, ministrul Mircea Miclea isi da demisia din cauza ca invatamantul va primi mai putini bani. Proiectul de buget pentru 2006 prevede o majorare a sumelor bugetare pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, i
Desi bugetul institutiei sale va fi mai mare, ministrul Mircea Miclea isi da demisia din cauza ca invatamantul va primi mai putini bani. Proiectul de buget pentru 2006 prevede o majorare a sumelor bugetare pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, insa partea leului se duce spre cercetare (cu 82 de procente mai mult decat anul acesta) si nu spre invatamant (in scadere cu unu la suta).
Motiv suficient pentru Miclea, de formatie profesor, sa-si depuna demisia de onoare pe masa premierului Calin Popescu Tariceanu. Educatia trebuie sa obtina minimum 5% din PIB, in conditiile in care media europeana este de 5,22%, iar media tarilor care au intrat de curand in Uniunea Europeana este de 5,31%, argumenteaza ministrul. "Intrucat bugetul obtinut pentru anul 2006 nu concorda cu declaratiile mele anterioare, perpetueaza subfinantarea cronica si impiedica derularea proiectelor de anvergura pe care le-am lansat, socotesc ca e de datoria mea sa imi depun demisia", isi motiveaza gestul Miclea. Intentiile bugetare in domeniu ale Executivului sunt evidente si prin declaratiile de presa.
Luni, dupa adoptarea proiectului de buget, Guvernul s-a laudat cu cresterea pana la 0,4% din PIB a cheltuielilor cu cercetarea si a promis chiar alocarea unei cote de un procent in anul 2008. Cand vine vorba de educatie insa, dispar cifrele. "In domeniul educatiei vor fi finantate cu prioritate programe pentru asigurarea calitatii in invatamant, perfectionarea cadrelor didactice, descentralizare, dotarea scolilor cu calculatoare si realizarea campusurilor scolare", a declarat Tariceanu.
Declaratiile si pozitia Executivului contrasteaza insa flagrant cu programul de guvernare al Aliantei PNL-PD. "Guvernul Romaniei va aplica o noua filosofie in domeniul finantarii educatiei, prin marirea investitiei in invatamant (pentru educatie si cercetare, Guvernul va aloca de la bugetul de stat resurse financiare echivaland cu 6% din PIB)", scrie in documentul ce ar trebui sa fie ghidul guvernarii. Insa, pana la urma, constrangerile bugetare i-au facut pe guvernanti sa aloce Ministerului Educatiei si Cercetarii doar o suma situata sub cinci procente.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.