Incepand de anul viitor, toate sectoarele din Capitala vor avea impozite si taxe cu 7 la suta mai mari decat anul acesta, dar uniformizate din punct de vedere al nivelului valoric pe intregul oras, potrivit unei hotarari discutate ieri in cadrul Cons
Incepand de anul viitor, toate sectoarele din Capitala vor avea impozite si taxe cu 7 la suta mai mari decat anul acesta, dar uniformizate din punct de vedere al nivelului valoric pe intregul oras, potrivit unei hotarari discutate ieri in cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti.
Primul Cod fiscal al municipiului Bucuresti contine toate taxele si impozitele percepute la nivelul intregului oras, si nu departajate pe sectoare, cum era pana acum.
Hotararea stabileste uniformizarea impozitelor si taxelor locale in Bucuresti pentru anul viitor, a modului de instituire si de aplicare a impozitelor si taxelor in Capitala, diferentierea acestora pe zone de fiscalitate si categorii de folosinta, si nu pe subdiviziuni administrative.
Noua hotarare, care cuprinde 3 impozite (pe cladire, teren si spectacole) si 58 de taxe, a fost discutata de Consiliu in urma consultarilor cu reprezentantii primariilor de sector.
Potrivit noului Cod fiscal, valoarea impozabila la cladirile cu pereti din alte materiale asemanatoare cu cele din lemn, caramida nearsa, paianta, valatuci, sipci este de 300 de lei pe metrul patrat, in aceasta categorie fiind incluse cladirile construite din materiale noi de constructii si care nu pot fi impozitate la aceeasi valoare cu cele din paianta.
De asemenea, proprietarii de autoturisme cu capacitate cilindrica de peste 2.000 cmc, incluse in categoria autoturismelor de lux, vor plati o taxa de 12 lei noi pe 500 cmc sau fractiune, iar cei de motociclete, motorete si scutere vor achita 8 lei noi pe cmc sau fractiune, in timp ce posesorii de autobuze, autocare, microbuze vor achita 24 lei noi pe 500 cmc sau fractiune.
De asemenea, celelalte vehicule cu tractiune mecanica sau masa totala autorizata de pana la 12 tone vor fi impozitate cu 28 lei noi pe 500 cmc sau fractiune.
Potrivit noului Cod, au fost majorate si taxele pentru eliberarea certificatelor, avizelor si autorizatiilor, spre exemplu, pentru un certificat de urbanism pentru o constructie cu suprafata de pana la 150 de metri patrati, proprietarul va achita in 2006 o taxa de 40 de lei noi, fata de 4 lei noi anul acesta.
De asemenea, au fost reglementate la nivel unitar la nivelul Capitalei taxele pentru inchirierea sau utilizarea temporara a locurilor publice, care pana anul acesta au fost percepute diferentiat de catre sectoare, iar de multe ori pentru aceeasi strada, care delimiteaza doua sectoare ale orasului, era incasata de catre municipalitate aceeasi taxa, dar cu valori diferite.
Prin noua hotarare au fost instituite si doua taxe noi, referitoare la folosirea temporara a locurilor publice, respectiv taxa pentru filmare si fotografiere profesionista (72 de lei noi pe metrul patrat pe zi) in zona A si taxa de utilizare a domeniului public pentru spectacole in aer liber, festivaluri si manifestari promotionale - 24 de lei noi pe metrul patrat in zona A.
Ca si in anii anteriori, persoanele fizice care achita aceste taxe pana la data de 15 martie 2006 vor beneficia de o reducere de 7 la suta.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.