In acest week-end, "Moartea domnului Lazarescu" va fi prezentat in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film de la Pusan.
Lazarescu va ajunge, de aceasta data, in fata spectatorilor coreeni, filmul lui Puiu fiind sel
In acest week-end, "Moartea domnului Lazarescu" va fi prezentat in cadrul celei de-a zecea editii a Festivalului International de Film de la Pusan.
Lazarescu va ajunge, de aceasta data, in fata spectatorilor coreeni, filmul lui Puiu fiind selectat in cadrul sectiunii "World Cinema".
"Moartea domnului Lazarescu" a dovedit, dupa numai doua saptamani de la premiera filmului in Romania, ca un film de festival, vizionat strict de catre un public specializat, poate fi si pe placul unui public neavizat.
Acest fapt este confirmat si de catre impresionanta cifra de 25.000 de spectatori prezenti in cinematografele din Romania.
Publicul specializat al Festivalului de film de la Cannes a dat startul unei ascensiuni binemeritate a lui Cristi Puiu, regizorul care la nici 40 de ani a gustat din succesul destinat marilor nume. Prin premierea peliculei "Moartea domnului Lazarescu" la sectiunea "Un certain regard", Cristi Puiu a primit girul criticilor de film din intreaga lume.
Presa internationala a recunoscut ca Romania are regizori de top care pot aduce publicul in salile de cinematograf, iar confirmarea a venit si din partea juriului "Festivalului filmului francofon" care a avut loc in Belgia in perioada 23-30 septembrie.
In cadrul "Festivalului filmului francofon", care s-a desfasurat la Namur, filmul s-a impus in competitia cu alte 11 filme, castigand "Marele Premiu Bayard D'or" - pentru cel mai bun film si "Mentiunea Speciala a Juriului", care a adus-o in prim-plan pe actrita Luminita Gheorghiu, cea care a acceptat premiul pentru film in numele echipei.
Actrita a fost premiata in numele lui Cristi Puiu, cu trofeul "Premiul Bayard D'or", chiar de catre presedinta juriului, Nancy Houston, regizorul Costa Gavras, Alain Gerlache - directorul televiziunii belgiene si de catre Francis Balthazar - directorul financiar al Loteriei Nationale belgiene.
De asemenea, Luminita Gheorghiu, protagonista peliculei "Moartea domnului Lazarescu", a castigat "Premiul Bayard D'or" - pentru cea mai buna actrita, care i-a fost inmanat de catre Elina Löwensohn - actrita de origine romana - si de catre Wim Willaer, laureat in 2004.
"Premiul Bayard d'Or" - pentru cel mai bun film - este un premiu insotit de doua premii in bani, si anume: "Premiul televiziunii belgiene", 10.000 euro pentru achizitionarea drepturilor pentru difuzarea la televiziune in Belgia si "Premiul Loteriei Nationale Belgiene" - 7.500 euro pentru promovarea filmului de catre distribuitorul belgian pentru cinematografe al filmului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.