Noul secretar de stat pentru asistenta medicala din Ministerul Sanatatii, Virgil Paunescu, a reuntat la toate functiile pe care le avea inainte de numire si care il puneau in incompatibilitate cu noua sa pozitie, exprimandu-si astfel atitudinea fata
Noul secretar de stat pentru asistenta medicala din Ministerul Sanatatii, Virgil Paunescu, a reuntat la toate functiile pe care le avea inainte de numire si care il puneau in incompatibilitate cu noua sa pozitie, exprimandu-si astfel atitudinea fata de cei care sunt in astfel de situatii. "Sistemul sanitar are mai multe probleme. Una cronica este legata de subfinantare, apoi privind controlul cheltuielilor, autoritatea directorilor de spital si relatia acestora cu sefii de sectie si, nu in ultimul rand, incompatibilitatea de functii'', a declarat secretarul de stat Paunescu. Legat de subfinantare, demnitarul a spus ca tarile care asigura sanatatea populatiei in proportie de suta la suta, cum ar fi Anglia, Germania sau Franta, aloca peste 2000 de euro pe an, pe asigurat. "Putem face un calcul simplu. Daca noi contribuim cu mai putin de o suta de euro pe an inseamna ca putem asigura sanatatea populatiei in proportie de maximum10 la suta. Atunci, daca ai bani putini, trebuie sa stabilesti prioritatile'', a explicat Paunescu. Potrivit demnitarului, a doua problema este organizarea defectuoasa a sistemului. "Sistemul este prost organizat si este macinat din interior de o gestiune defectuoasa si de conflictul de interese'', sustine secretarul de stat. In opinia lui Paunescu trebuie intarit controlul cheltuielilor in sistemul sanitar pe acele zone care genereaza an de an crize, prin acumularea unor datorii foarte mari. Zonele unde sunt acumulate mari datorii sunt la medicamente compensate si gratuite si la materiale sanitare. "Acestea sunt zonele asupra carora ar trebui sa ne concentram. Cea mai simpla metoda ar fi alocarea de bugete de practica medicului de familie, de ambulator si sectiilor din spitale. Demnitarul spune ca in Romania nu exista alternativa, acestia sunt banii, ei trebuie impartiti la numarul de medici si de pacienti care sunt in ingrijirea acestora." Daca nu vom controla cheltuielile, la anul vom fi exact in aceeasi situatie. Si aceasta subfinantare este una absoluta, nu una de moment. Este una din care nu putem iesi. Singura solutie este sa ne dramuim ceea ce avem. Altfel vom intra in fiecare an in datorii pe care statul nu le mai poate compensa'', a apreciat secretarul de stat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.