Marcarea implinirii a 15 ani de la unul dintre momentele cele mai importante din istoria Germaniei, caderea Zidului Berlinului si reunificarea Germaniei, a prilejuit nu numai oamenilor politici, dar si cetatenilor obisnuiti, efectuarea unui bilant se

Marcarea implinirii a 15 ani de la unul dintre momentele cele mai importante din istoria Germaniei, caderea Zidului Berlinului si reunificarea Germaniei, a prilejuit nu numai oamenilor politici, dar si cetatenilor obisnuiti, efectuarea unui bilant serios al efectelor lui. Evenimentul, transmitea corespondentul Associated Press la Berlin, a fost celebrat intr-o atmosfera oarecum "posaca". Liderii tarii au cerut, in vorbe frumoase, concetatenilor lor sa depaseasca pesimismul ce i-a cuprins tot mai mult in ultima vreme, ca urmare a accentuarii ramanerii in urma a Estului fata de Vestul tarii, a dificultatilor economice si incertitudinilor viitorului. Presedintele Horst Koehler si cancelarul Gerhard Schroeder au fost prezenti la principala ceremonie, de altfel foarte sobra, de la Potsdam. Nici pe departe n-a mai fost euforia din noiembrie 1989, la caderea Zidului, sau la unificarea tarii, in 3 octombrie 1990. "Contrar asteptarilor si sperantelor, stim ca dupa 15 ani de munca de reconstructie, am parcurs doar jumatate de drum", a recunoscut presedintele Parlamentului, Wolfgang Thierse. "Ne-am dat seama ca pentru a egaliza nivelurile de trai intre Est si Vest, asa cum stipuleaza Constitutia, este nevoie de mult mai multa forta, rabdare si timp decat am crezut noi in 1990, a subliniat Thierse. Oficialul german a recunoscut ca, in ciuda unor progrese, mai sunt aspecte ce nu pot fi trecute cu vederea. Simbolul dificultatilor cu care se confrunta Germania, somajul, care a atins 11,2 la suta din populatia activa la nivel national, este mai grav in Est, afectand 17,6 la suta din populatia Estului. "A spune oamenilor deschis ca nu putem asigura aceleasi conditii de trai pretutindeni in Germania, sublinia la randul sau presedintele Koehler, in publicatia <>, ce apare in Estul Germaniei, este o chestiune de onestitate. Suntem permanent confruntati cu mari provocari, dar dispunem de conditiile necesare pentru a le face fata".
"Noi, germanii", a spus el, "avem toate motivele sa fim mandri de ceea ce am realizat pana acum, facand referire indeosebi la apropierea traiului cetatenilor din Vestul si Estul tarii. "Treptat, a spus el in context, orasele est-germane capata o noua infatisare, multe regiuni atrag tot mai multi turisti, iar reusitele in plan economic, in Est, sunt remarcabile.

Estul german este inca departe de ceea ce a promis Kohl in 1990

Sigur, spunea cancelarul Schroeder la Potsdam, suntem departe de "campurile cu flori", dincolo de fosta Cortina de Fier, promise in 1990 de fostul cancelar Kohl. O buna parte din industria inapoiata din Est s-a prabusit, chiar daca au fost pompate miliarde de euro, in cadrul "Pactului de stabilitate". In ciuda laborioasei activitati de restaurare a oraselor practic distruse, in ciuda investitiilor in anumite regiuni ale Estului, locurile de munca sunt extrem de putine, iar tinerii pleaca in numar tot mai mare spre Vest. Estul a pierdut in ultimii 15 ani peste 900.000 de locuitori. Si in politica, remarca Associated Press, continua sa existe diferente. Dupa ce a permis realegerea, "la mustata", a lui Gerhard Schroeder, in 2002, Estul a intors in septembrie spatele programului de reducere a avantajelor sociale, lansat de guvernarea Schroeder, pentru a sustine noul Partid de Stanga, dominat de fostii comunisti, in Parlament. Formatiunea respectiva a primit, astfel, 25,4 la suta din sufragiile germanilor din Est, fata de 4,9 la suta in Vest. "In 1990", declara Gregor Gysi, cofondatorul Partidului de Stanga (Linkspartei), intr-un interviu acordat publicatiei "Welt am Sonntag", "noi nu am cunoscut unificarea. A fost o anexare. Ne-ati spus atunci: <>. Iar rezultatul? Deceptie de ambele parti, acum, la reintalnire".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.