Consiliul European din decembrie anul trecut a hotarat ca negocierile de aderare cu Turcia sa fie deschise la 3 octombrie 2005, cu conditia insa ca Guvernul de la Ankara sa indeplineasca cateva criterii esentiale. Printre acestea, cele mai important

Consiliul European din decembrie anul trecut a hotarat ca negocierile de aderare cu Turcia sa fie deschise la 3 octombrie 2005, cu conditia insa ca Guvernul de la Ankara sa indeplineasca cateva criterii esentiale. Printre acestea, cele mai importante se refera la respectarea drepturilor omului, la recunoasterea tuturor statelor UE si la semnarea tratatului de extindere a uniunii vamale catre noii membri ai Uniunii. Desi Consiliul European a specificat anul trecut ca scopul negocierilor prevazute cu Turcia este aderarea, el a lasat sa se inteleaga faptul ca este vorba de un proces deschis, al carui rezultat nu poate fi garantat dinainte. In caz de esec, specifica acordul din decembrie, ''trebuie vegheat ca statul candidat sa fie pe deplin ancorat in structurile europene prin cea mai puternica legatura posibila''.
Aceasta formulare, extrem de vaga, a fost interpretata in sensul unui ''parteneriat privilegiat'' cu Turcia, parteneriat care, acum pare sa se profileze tot mai clar. Astfel, desi la mijlocul lunii august Turcia a semnat acordul de uniune vamala cu noile state membre ale UE, a adaugat la sfarsitul acestuia o nota care explica faptul ca acordul nu este echivalent si cu o recunoastere a Republicii Cipru. Desi Bruxelles-ul a incercat in repetate randuri sa obtina o recunoastere a Guvernului de la Nicosia din partea autoritatilor turce, acestea nu au consimtit in nici un chip, intrucat, au explicat turcii, tratatul de uniune vamala se refera la statele pe deplin integrate in Uniune, ceea ce nu corespunde situatiei Ciprului, unde numai partea greceasca este integrata. Scandalul cipriot a facut tot mai plauzibila, ca atare, posibilitatea unui ''parteneriat privilegiat'', mai ales in conditiile in care si o parte a membrilor de frunte ai UE il cer. Turcia nu vrea compromisuri insa. In urma cu o luna de zile, primul-ministru Erdogan a specificat clar ca exclude orice parteneriat de acest fel si ca, daca nu va fi acceptata cu drepturi depline, ''Turcia isi va urma propriul drum''.

Alte probleme

La numai cateva zile inaintea deschiderii oficiale a negocierilor cu Turcia, ambasadorii statelor UE i-au cerut Guvernului de la Ankara, pe langa recunoasterea Ciprului, si asumarea genocidului din 1914, in care au fost exterminati mai bine de un milion de armeni. Istoricii turci nu au reusit sa se puna, insa, de acord, asupra acestor evenimente. Mai mult decat atat, in reuniunea de la Bruxelles a fost ridicata si problema respectarii drepturilor omului, fapt pentru care Turcia a devenit deodata restanta la toate conditiile principale de deschidere a negocierilor de aderare.
Ca o ultima lovitura data Ankarei, vineri, la Luxemburg, oficialii UE au refuzat si parafarea acordului de uniune vamala semnat de Turcia cu cele zece noi tari membre ale Uniunii.

Ultima sansa

Dupa ce ambasadorii, intruniti saptamana trecuta la Bruxelles, nu au reusit sa ajunga la un consens privind cadrul negocierilor de aderare cu Turcia datorita, in principal, Austriei, ieri a inceput, tot la Bruxelles, o ultima runda de discutii a ambasadorilor tarilor din UE, pentru a lua o decizie finala. Referitor la sentinta ce urma sa se pronunte la Bruxelles, premierul turc, Recep Tayyip Erdogan declara: ''Nu voi accepta decat o aderare deplina la UE'', iar ministrul turc de Externe, Abdullah Gül, ameninta ca nu se va deplasa la Luxemburg daca textul adoptat de cei 25 nu va fi satisfacator pentru Ankara. Dupa cum remarca si cotidianul Daily Telegraph, UE va trebui sa faca o alegere strategica: fie se arata ingaduitoare fata de Turcia si deschide astfel posibilitatea unui pod catre lumea musulmana, fie ii intoarce spatele, si se delimiteaza clar de aceasta lume.

Javier Solana crede intr-o solutie de ultim minut

Un acord de ultim minut, realizat la reuniunea ministrilor de Externe europeni de la Luxemburg, va permite solutionarea diferendului ce pune in pericol inceperea negocierilor de aderare a Turciei, a declarat, cu optimism, Javier Solana, seful diplomatiei europene intr-un interviu acordat saptamanalului "Bild am Sonnatag". In opinia sa, blocajul provocat de insistenta Austriei de a se acorda Ankarei doar statutul de "parteneriat privilegiat" nu va afecta ceremonia de deschidere a negocierilor, de azi dupa-amiaza. "Eu cred ca se va ajunge in cele din urma la un acord", a spus Solana, reamintind ca, in privinta Turciei, intotdeauna s-a ajuns la o solutie numai in ultimul moment. La Ankara, presedintele Ahmet Necdet Sezer i-a avertizat pe cei 25 membri ai UE ca orice nou obstacol in calea deschiderii negocierilor de aderare a Turciei va reprezenta "un zid de prejudecati ce risca sa perturbe evolutia Uniunii".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.