Potrivit unui raport anual privind investitiile la nivel mondial, elaborat de UNCTAD, citat de EUobserver, investitiile straine in tarile Europei Centrale si de Est au crescut anul trecut cu 70 la suta, dar se constata o sensibila scadere la nive
Potrivit unui raport anual privind investitiile la nivel mondial, elaborat de UNCTAD, citat de EUobserver, investitiile straine in tarile Europei Centrale si de Est au crescut anul trecut cu 70 la suta, dar se constata o sensibila scadere la nivelul "batranei" Europe.
Din document reiese ca investitiile straine directe in Uniunea Europeana s-au redus cu 36 la suta, ajungand la 216 miliarde de dolari. Expertii UNCTAD (Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare) subliniaza ca exista o mare deosebire, privind trendul investitiilor, intre vechii membri ai UE si tarile venite in Uniune anul trecut. Factor crucial al diminuarii investitiilor directe in Germania sau Olanda a fost, fara indoiala, ritmul lor de crestere economica mult incetinit. Marea Britanie a avut, in 2004 o cifra de investitii straine mult superioara anilor precedenti, devenind al doilea beneficiar in lume, dupa SUA si inaintea Chinei.
Dintre noii membri ai UE care au beneficiat de mari investitii staine, raportul UNCTAD mentioneaza Lituania, unde acestea au fost de patru ori mai mari, iar cele din Letonia, de doua ori.
Ca si in anii anteriori, Ungaria, Cehia si Polonia au primit cele mai mari investitii straine directe. In perioada 1995-2004, releva raportul UNCTAD, investitiile straine in noile state membre ale UE au crescut de cinci ori, respectiv de doua ori mai rapide decat in restul lumii.
Aceste state, subliniaza EUobserver, continua sa fie cea mai atractiva zona pentru investitiile straine. Forta lor de munca este cu mult mai ieftina decat in "Cei 15" membri ai UE, este foarte calificata, iar productivitatea este in continua si rapida crestere.
Raportul UNCTAD remarca in mod deosebit cresterea increderii investitorilor in sansele de succes ale afacerilor lor in aceasta regiune. Germania, Olanda, Austria si Franta sunt cei mai mari investitori in Europa Centrala si de Est, conchide raportul UNCTAD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.