Inca o persoana si-a pierdut viata, iar numarul locuitorilor evacuati aproape ca s-a dublat, proportia caselor inundate crescand, de asemenea, cu peste o suta de locuinte, in urma inundatiilor din acest week-end, a informat Comitetul National pentru

Inca o persoana si-a pierdut viata, iar numarul locuitorilor evacuati aproape ca s-a dublat, proportia caselor inundate crescand, de asemenea, cu peste o suta de locuinte, in urma inundatiilor din acest week-end, a informat Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, ai carui membri s-au reunit de mai multe ori in ultimele doua zile la Palatul Victoria.
Sedinta a fost condusa de presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu, care au vizitat in ultimele zile podurile de la Maracineni si Bucov.
Potrivit celui mai recent bilant facut public de autoritati, inundatiile au provocat pagube in 333 localitati din 16 judete si municipiul Bucuresti, distrugand 112 case (fata de 88 in cursul zilei de vineri) si inundand alte 2.398 locuinte (fata de 2.213 case in ultimul bilant).
Au decedat sase persoane, iar alte trei sunt date disparute, numarul localnicilor evacuati crescand de la 461 la 800 de persoane. Evacuatii au fost cazati in camine culturale, scoli sau la rude, iar peste 3.400 de sinistrati au fost vaccinati impotriva unor eventuale epidemii. Cinci localitati au ramas fara electricitate, iar 2.500 de abonati din Bucuresti nu beneficiaza de serviciile de telefonie fixa. La acestea se adauga 18 drumuri nationale blocate si aproape 4.000 de animale sau pasari decedate.

Debitele raurilor Prahova, Teleajen, Slanic si Cricov - in crestere

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor informeaza ca sunt in crestere debitele raurilor Prahova, Teleajen, Slanic si Cricov, ca urmare a ploilor din ultima perioada. In urma precipitatiilor cazute in bazinele raurilor Prahova, Teleajen, Slanic si Cricov, s-au produs cresteri ale nivelurilor debitelor in sectiunile Moara Domneasca, pe raul Teleajen, si Halta Prahova, pe raul Prahova, care vor provoca in continuare ridicari ale debitelor in dreptul localitatii Adancata, autoritatile apreciind ca va fi de aproximativ 250 de metri cubi pe secunda. Potrivit MMGA, viitura de pe raul Ialomita este in propagare, iar ieri seara urma sa atinga o cota maxima in sectiunea Ciochina, autoritatile apreciind debitul la aproximativ 900 mc/s. Ministerul informeaza ca se mentine starea de alerta in aval de localitatea Ciochina.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat un apel catre localnicii din zonele inundate sa renunte la atitudinea pasiva manifestata pana in prezent si sa sprijine actiunile autoritatilor si ale serviciilor de interventie, amintindu-le ca este in interesul lor sa isi protejeze casele si bunurile.

Medici rezidenti - detasati in zonele afectate

Ministerul Sanatatii (MS) a dispus detasarea, in zonele afectate de inundatii, a unei echipe formate din 12 medici rezidenti, specializati in medicina de urgenta, precum si a doua ambulante, care vor ramane in teritoriu cat timp va fi nevoie.
Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si directorul Directiei de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii, doctor Rodica Costinea, au vizitat ieri zonele afectate de inundatii din judetul Ialomita, pentru a verifica modul in care se desfasoara actul medical in unitatile sanitare din zonele calamitate.
Conducerea MS a decis, pentru zonele calamitate, suplimentarea cantitatii de vaccinuri, cu aproximativ 9.500 de doze (vaccinuri antitifoidic, antitetanic si antirujeolic pentru copii). Pana in acest moment, au fost vaccinate 3.500 de persoane din zonele afectate de inundatii, actiunea de imunizare aflandu-se in plina desfasurare, sustine sursa citata. Dupa 1 octombrie, cand va incepe campania de vaccinare antigripala, zonele calamitate vor fi prioritare.

Tariceanu cere populatiei sa iasa din pasivitate

"As vrea ca localnicii sa iasa din aceasta stare de pasivitate. Ei nu trebuie sa priveasca cum autoritatile si fortele de interventie isi fac treaba, ci sa arate o solidaritate in astfel de situatii, deoarece, in fond, isi apara casele si bunurile. Este in interesul lor", a spus Tariceanu, care a cerut prefectilor sa ii mobilizeze pe localnici pentru astfel de actiuni. El a avertizat ca situatia pe Valea Ialomitei va continua sa fie critica in urmatoarele zile, asteptandu-se ca apele din Urziceni sa inainteze spre Slobozia si, ulterior, spre Tandarei. Pentru a evita aparitia unor probleme care sa impiedice operatiunile de interventie, autoritatile vor amplasa generatoare de curent pe traseul Slobozia-Tandarei si vor apela atat la utilajele Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi si ale societatii Hidroelectrica, cat si la echipamentele firmelor din domeniul infrastructurii de transport.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.