Societatea Romana de Dermatologie (SRD) recomanda forurilor competente crearea unui Program National pentru pacientii cu psoriazis vulgar, in conditiile in care aceasta afectiune necesita un tratament de intretinere pentru toata durata vietii acestor
Societatea Romana de Dermatologie (SRD) recomanda forurilor competente crearea unui Program National pentru pacientii cu psoriazis vulgar, in conditiile in care aceasta afectiune necesita un tratament de intretinere pentru toata durata vietii acestora.
Presedintele Societatii Romane de Dermatologie, prof. univ. dr. Dan Forsea, a declarat saptamana aceasta, in cadrul Conferintei Nationale de Dermatologie, care a avut loc la Gura Humorului, ca in Romania exista, in prezent, aproximativ 400.000 de bolnavi cu psoriazis, cresterea calitatii vietii acestora si integrarea lor in societate fiind determinata de un tratament "bine condus".
Forsea a explicat ca aceasta boala afecteaza persoane tinere, active, de unde si necesitatea integrarii acestora in societate, in campul muncii. "Psoriazisul este o afectiune invalidanta, asemanatoare cu suferintele organice care necesita un tratament de intretinere toata viata, calitatea vietii pacientilor cu o astfel de afectiune depinzand de modul in care sunt tratati", a spus presedintele SRD. El a aratat ca prezenta unor leziuni cutanate dureroase ii impiedica pe unii pacienti sa stabileasca relatii interumane.
"Este foarte greu sa convingi ca afectiunea ta este neagresiva, necontagioasa. Sunt forme de psoriazis sever cu leziuni extinse, cu afectiuni articulare, unele din aceste cazuri beneficiind de tratamente moderne, numai ca prescrierea unor medicamente le revine doar medicilor reumatologi, si nu dermatologi", a spus Forsea.
El a subliniat ca SRD va propune Ministerului Sanatatii includerea pe lista medicamentelor compensate a "agentului biologic" pentru tratamentul pacientilor cu psoriazis sever si extins, dar si introducerea ca prescriptori si a medicilor dermatologi in Programul National de poliartrita reumatoida si artrita psoriazica, intrucat medicii din aceasta specialitate nu il pot accesa in prezent.
Potrivit statisticilor prezentate in cadrul lucrarilor, in anul 2004, in Romania au fost internati 8.395 de pacienti cu psoriazis, 90 la suta dintre acestia avand psoriazis vulgar, cele mai multe cazuri, 1.700, fiind inregistrate in Bucuresti si cate 500 in Cluj si Mures.
Conferinta Nationala de Dermatologie care a reunit peste 600 de medici dermatologi, cadre didactice universitare din clinicile din tara si oaspeti din Austria, Bulgaria, Germania, 42 de firme farmaceutice, s-a axat pe trei teme importante si anume, chirurgia dermatologica, managementul sanitar in dermatologie si actualitati in terapia dermatologica.
In cadrul Conferintei Nationale de Dermatologie exista si o sesiune destinata tinerilor dermatologi, in cadrul careia medici rezidenti in clinicile universitare vor prezenta cazurile intalnite in practica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.