Rudolf Schweitzer-Cumpana (1886-1975) continua sa fie unul dintre pictorii cei mai vanduti la casele de licitatie bucurestene. Duminica trecuta, lucrarea "Oltean cu cos", ulei pe carton, 62x47 cm, s-a aflat in topul vanzarilor de la "Alis", fiind adj
Rudolf Schweitzer-Cumpana (1886-1975) continua sa fie unul dintre pictorii cei mai vanduti la casele de licitatie bucurestene. Duminica trecuta, lucrarea "Oltean cu cos", ulei pe carton, 62x47 cm, s-a aflat in topul vanzarilor de la "Alis", fiind adjudecata la pretul de 9.000 lei. De altfel, dupa 1990, picturile lui Schweitzer-Cumpana se vand la sume cuprinse intre 1.500 si 6.000 de euro.
In 2004, la aceeasi casa de licitatie, tabloul "Caruta cu cal" a atins pretul record de 11.965 de euro, cresterea cotei fiind rezultatul unui sumum de factori, printre care calitatea lucrarilor si promovarea imaginii artistului de care s-a ocupat, in mod deosebit, Fundatia "Rudolf Schweitzer-Cumpana", infiintata in 1996 si condusa de dr. Zoe Apostolache Stoicescu, urmasa artistului. "Numeroasele manifestari sustinute in ultimii ani - conferinte, simpozioane, comunicari privind viata si opera pictorului, precum si expozitiile tematice organizate au resuscitat interesul colectionarilor pentru opera sa", este de parere istoricul si criticul de arta Petre Oprea.
Publicarea, in 2003, prin grija Fundatiei care-i poarta numele, a monografiei realizate de catre istoricul si criticul Radu Ionescu a stimulat, de asemenea, orientarea cumparatorilor catre creatia lui. "Schweitzer-Cumpana este un pictor care a lucrat foarte mult, fapt ce ar putea sa lase loc interpretarilor de tipul urmator, si anume ca valoarea realizarilor lui artistice este mai slaba", ne-a declarat Radu Ionescu, autorul monografiei. "Or, Cumpana este un pictor nu doar foarte talentat, ci si un om cu o constiinta cu totul si cu totul deosebita in relatia sa cu arta, ceea ce a insemnat ca a acordat fiecarei lucrari atentia cuvenita. Pe de alta parte, subiectele tratate mai rar au alta valoare, comparativ cu acelea care apar mai frecvent sub penelul lui. Paleta variata a preturilor de vanzare la lucrarile lui Cumpana" - continua Radu Ionescu - "este conditionata atat de dimensiunea tablourilor, cat si de varietatea temelor. Asa se explica de ce unele lucrari de dimensiuni mai reduse facute nu la repezeala, sub aspect artistic, ci reprezentand mai degraba un exercitiu in vederea pregatirii altei lucrari de dimensiuni mai mari, sunt cotate la preturi ceva mai mici".
Tot in cadrul licitatiei din 18 septembrie, la Pictura straina, tabloul "Popas" de Tadeusz Ajdukievicz (1852-1915), datat 1913, ulei pe panza, 44x62.5 cm, a fost adjudecat la aceeasi suma - 9.000 de lei noi. Mai putin cunoscut publicului de la noi, artistul polonez Tadeusz Ajdukievicz a lucrat, potrivit lui Radu Ionescu, pentru familia regala a Romaniei - multe din lucrarile sale aflandu-se la Pelisor. Genul in care a excelat, compozitia cu scene de lupta, se regaseste in cele mai multe dintre picturile lui de o certa valoare artistica.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.