O data cu incheierea sezonului estival, marea pierde suprematia in topul preferintelor turistilor care se indreapta catre statiunile montane. De cele mai multe ori, muntele inseamna doar o simpla distractie, mai ales pentru cei tineri care nu iau in

O data cu incheierea sezonului estival, marea pierde suprematia in topul preferintelor turistilor care se indreapta catre statiunile montane. De cele mai multe ori, muntele inseamna doar o simpla distractie, mai ales pentru cei tineri care nu iau in seama pericolele pe care le intalnesti la tot pasul.
Una dintre principalele probleme care, nu de putine ori, duce la accidente tragice, este lipsa de informatii despre echipamentul necesar unor astfel de excursii. Mai ales in aceasta perioada de timp, cei care se aventureaza sa escaladeze traseele montane trebuie sa tina cont, in primul rand, de conditiile meteorologice extrem de schimbatoare, mai ales in zonele inalte.

Normele de echipare

Nu de putine ori majoritatea dintre noi refuza sa mearga la munte din cauza lipsei echipamentului necesar - si aici nu vorbim despre escaladarile profesioniste, unde regulile sunt extrem de stricte.
Majoritatea specialistilor sustin ca in cazul drumetiilor montane echipamentul trebuie sa fie suficient de calduros fara a impiedica o transpiratie normala a corpului; usor, impermeabil si sa se inchida - deschida fara probleme, de preferat cu nasturi, sa permita libertatea de miscare a corpului fara a ingreuna mersul sau a cauza rosaturi.
Din punct de vedere al materialelor, toata lumea recomada tesaturile din lana, deoarece permit un schimb rapid de caldura intre mediu si corp, si sunt calduroase si usoare in acelasi timp.
Cat despre lenjeria de corp, recomandabile sunt articolele din bumbac. Din rucsacul turistului nu trebuie sa lipseasca manusile si fesul de lana, in sezonul rece, sau palaria de panza si ochelarii de soare, in perioada verii.
Dar indiferent de anotimpul ascensiunii, incaltamintea obligatorie sunt bocancii, capabili sa reziste la asprimea cararilor montane.

Pericolele frecvente

Fauna montana reprezinta un alt factor de risc pentru amatorii de ascensiuni. Cei mai des intalniti sunt cainii de stana care devin extrem de agresivi in prezenta persoanelor straine.
Mai rare sunt intalnirile cu lupii sau ursii, cazuri in care turistii trebuie sa fie extrem de bine coordonati pentru a evita neplacerile uneori letale.
Unul dintre cele mai des intalnite animale este sarpele, care in cazul unui echipament necorespunzator poate provoca neplaceri, mai ales daca este vorba de vipere.

Rucsacul si cortul

Orientativ, greutatea totala a echipamentului (in care este inclusa si greutatea rucsacului), plus alimentele, nu trebuie sa depaseasca 30 la suta din greutatea corpului. Pentru evitarea udarii atat a echipamentului, cat si a alimentelor, este recomandata pastrarea lor in obiecte de plastic. Echipamentul si alimentele necesare pe munte se transporta in spate. Pentru aceasta, rucsacul trebuie sa fie suficient de incapator, dintr-un material rezistent, usor si impermeabil, si nu in utlimul rand, usor de reglat pentru o fixare comoda pe spate. In general, cortul trebuie sa fie cat mai usor (ca greutate) si impachetat cat mai mic (ca volum), iar deschis (montat) cat mai spatios la interior; sa protejeze drumetii cat mai bine de frig si intemperii si sa se poata monta si demonta usor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.