Preturile mari si fluctuante reprezinta "un risc semnificativ" pentru economia globala, data fiind probabilitatea ca pana la finele acestui an barilul de titei sa ajunga la 80 de dolari, avertizeaza Fondul Monetar International in raportul sau semest
Preturile mari si fluctuante reprezinta "un risc semnificativ" pentru economia globala, data fiind probabilitatea ca pana la finele acestui an barilul de titei sa ajunga la 80 de dolari, avertizeaza Fondul Monetar International in raportul sau semestrial, reluat de agentiile de presa.
Raghuram Rajan, economistul-sef al Fondului, citat de "The Guardian", sublinia intr-o declaratie de presa ca "pretul inalt al petrolului este un pericol clar si foarte actual", ca urmare a sincopelor aparute nu numai in aprovizionare, ci si in rafinarea petrolului, consecinta a catastrofelor naturale.
Potrivit raportului FMI, cresterea economica mondiala s-a diminuat in acest an pana la 4,3 la suta, fata de 5,1 la suta anul trecut, si nu sunt sanse de crestere nici in 2006, ca urmare a spiralei pretului petrolului. Cauza este discrepanta dintre pretul barilului de petrol la care a fost stabilit initial ritmul cresterii, respectiv de 58 dolari, si preturile inregistrate in ultimele luni, de peste 65 dolari barilul. FMI semnaleaza, critic, dezechilibrele conturilor curente, care in ultimele luni s-au accentuat considerabil. Alaturi de giganticul deficit comercial american, asistam la excedentele enorme ale Japoniei, ale tarilor exportatoare de petrol sau ale Chinei. FMI atrage de asemenea atentia asupra deosebirilor mari de ritmuri de crestere ale diferitelor regiuni ale lumii.
Daca ritmul respectiv este sustinut de cerere mare din SUA, Japonia, China, India, stimuland progresele, "slabiciunile" in privinta performantelor si cererii din tarile zonei euro continua sa provoace neliniste. Raportul FMI avertizeaza ca cele trei mari tari din zona respectiva - Germania, Franta si Italia - , impreuna cu Portugalia si Grecia, vor depasi anul acesta limita de 3 la suta a deficitului bugetar autorizata de Pactul de Stabilitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.