Partidul Popular European a hotarat sa acorde PD statutul de observator.
Este pentru prima oara cand popularii europeni accepta sa primeasca alaturi de ei un partid care a facut parte din Internationala Socialista. Decizia PPE vine la doar do

Partidul Popular European a hotarat sa acorde PD statutul de observator.
Este pentru prima oara cand popularii europeni accepta sa primeasca alaturi de ei un partid care a facut parte din Internationala Socialista. Decizia PPE vine la doar doua luni de la cererea oficiala a democratilor de a se alatura celui mai puternic grup politic european.
Demersul PD n-a fost insa singular pentru Romania. In iunie, si conservatorii au depus o cerere de afiliere, insa in cazul lor, raspunsul PPE a fost unul negativ. Colaborarea cu PSD a stat la baza refuzului PPE.
Popularii au considerat ca partidul lui Dan Voiculescu, dupa ce a intrat in Parlament alaturi de social-democrati, a sarit in barca puterii si si-a redefinit doctrina din cauza criticilor. Iar acest lucru nu este suficient pentru a merge alaturi de PPE.
Reprezentantii PC nu par insa foarte afectati de decizia popularilor europeni si se reorienteaza. "Nu stam la usa nimanui. Demersurile noastre de aderare la PPE se incheie aici si ne vom orienta catre alta familie politica europeana", a declarat ieri purtatorul de cuvant al PC, Bogdan Ciuca.

Legaturi mai stranse cu PPCD

Democratii au facut un prim pas catre familia europeana. Dupa obtinerea statutului de observator, PD trebuie sa promoveze, devenind membru asociat.
O data obtinut acest statut, la momentul aderarii Romaniei la UE, partidul condus de Emil Boc ar urma sa devina membru cu drepturi depline al PPE. Cat poate dura acest "provizorat", aceasta depinde de parcursul politic al democratilor.
Calitatea de observator nu o garanteaza pe aceea de membru plin la momentul aderarii, un exemplu in acest sens fiind un partid din Italia - membra a UE - care ramane in continuare observator.
Pe de alta parte, nu trebuie trecute cu vederea nici calculele PPE in Parlamentul European. Popularii doresc sa-si consolideze pozitia in fata socialistilor europeni, iar europarlamentarii PD ii pot ajuta.
Pana atunci insa, oficialii PPE stau cu ochii pe democrati. Mai mult, ei ii sfatuiesc sa aiba o colaborare mult mai stransa cu UDMR si PPCD (PNTCD), partide romanesti cu statut de membru asociat.
Insa pe acesta relatie nu numai democratii sunt avertizati. Potrivit secretarului general al PPCD, Cornel Simion, popularii europeni au reprosat formatiunii conduse de Gheorghe Ciuhandu ca a abandonat mesajul de coagulare a fortelor politice crestin-democrate.
Oficialii europeni doresc rezultate concrete in acest sens, mai ales in conditiile in care este nevoie de o varianta de contrabalans la polul de stanga propus de PSD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.