Odiseea noilor Regulamente ale Camerei Deputatilor si Senatului continua. Opozitia se foloseste de orice ocazie pentru a amana pe cat posibil dezbaterea acestora. La Camera Deputatilor, pesedistii s-au folosit de o chichita legislativa, reusind sa am

Odiseea noilor Regulamente ale Camerei Deputatilor si Senatului continua. Opozitia se foloseste de orice ocazie pentru a amana pe cat posibil dezbaterea acestora. La Camera Deputatilor, pesedistii s-au folosit de o chichita legislativa, reusind sa amane introducerea pe ordinea de zi a Regulamentului. Ei au sustinut ca avizul de constitutionalitate dat de Comisia juridica trebuia inclus in raportul comisiei care a elaborat regulamentul. La Senat, PRM, de acesta data, a reusit sa traga de timp. Propunerea lui Gheorghe Funar de a amana dezbaterile pe marginea regulamentui a trecut la diferenta de doar trei voturi.

Pacaliti de PSD

Ieri dimineata, satui de tergiversarile PSD, conducerea Aliantei PNL-PD se hotarase sa-si mandateze deputatii sa ceara chiar discutarea Regulamentului in procedura de urgenta. Insa, in sedinta Biroului, in momentul in care deputatii puterii au cerut acest lucru, liderii PSD au replicat ca modificarea Regulamentului nu este lege, ci o hotarare, asa ca nu pot cere o asemenea procedura. Pesedistii au mai argumentat si ca acest lucru trebuia cerut mai devreme, inaintea debutului lucrarilor comisiei pentru regulament. Drept urmare, reprezentantii coalitiei au iesit din sedinta convinsi ca asa este. Pana si cel desemnat de aliati drept succesor al lui Nastase, Bogdan Olteanu, era sigur ca asa stau lucrurile. "Procedura de urgenta nu e regulamentara pentru ca ar fi trebuit solicitata inainte de intrarea la comisie", a intarit si udemeristul Kelemen Hunor.
Insa o simpla consultare a actualului Regulament al Camerei arata ca nu exista nici un termen sau etapa pentru a cere procedura de urgenta. In plus, hotararile Camerei Deputatilor se adopta conform acelorasi proceduri ca in cazul legilor. Se pare insa ca puterea vrea un nou regulament, fara sa-l cunoasca macar pe cel vechi.
Biroul Permanent al Camerei se va reuni astazi, la prima ora, pentru a discuta pe marginea ordinii de zi, cat si despre modul cum comisia juridica a dat avizul de constitutionalitate noului Regulament. Aceasta pentru ca pesedistii au contestat indelung modul cum a fost dat avizul, asa ca Biroul va trebui sa consulte stenograma sedintei comisiei si sa stabileasca daca in momentul deciziei exista cvorum in sala.

Senatorii Aliantei, bagati in ceata de PRM

La Senat, decizia de amanare a fost luata la limita. Peremistul Gheorghe Funar a propus suspendarea dezbaterilor noului Regulament, pana se va hotari in privinta sistemului parlamentar, uni sau bicameral. Initial, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a spus ca nu poate supune la vot propunerea, fiind vorba despre "o chestiune de perspectiva". In replica, peremistul Ion Bindea a afirmat ca propunerea grupului sau este legata de ordinea de zi si, regulamentar, presedintele de sedinta este obligat sa o supuna la vot, indiferent de motivatia acestei propuneri.
Dupa exprimarea votului, senatorii Aliantei D.A. au sustinut ca unii parlamentari nu au inteles ce voteaza. De asemenea, unii au spus ca, desi au fost prezenti in sala, nu figureaza pe lista de vot.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.