Artista plastica Suzana Fantanariu si compozitorul Liviu Danceanu vor fi primii beneficiari ai burselor "Constantin Brancusi" si "George Enescu", acordate de Institutul Cultural Roman (ICR), a anuntat ieri Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR. C
Artista plastica Suzana Fantanariu si compozitorul Liviu Danceanu vor fi primii beneficiari ai burselor "Constantin Brancusi" si "George Enescu", acordate de Institutul Cultural Roman (ICR), a anuntat ieri Horia-Roman Patapievici, presedintele ICR. Cei doi artisti vor lucra, timp de trei luni, in atelierul contractat de Romania la Cité Internationale des Arts din Paris si vor primi o bursa lunara in valoare de 1.300 euro.
Cele doua programe de burse initiate de ICR sunt destinate plasticienilor si muzicienilor romani cu rezultate remarcabile. Castigatorii au fost desemnati, la sfarsitul lunii august, dupa examinarea celor 146 de dosare depuse la ICR (114 - arte plastice, 32 - muzica). Juriul care a selectat lucrarile a fost format din acad. Stefan Niculescu, prof. univ. dr. Dan Buciu, Dumitru Avachian, Speranta Radulescu si Dan Lungu pentru bursa de muzica "George Enescu" si Radu Ionescu, Teodor Moraru, Mircea Dumitrescu, Lia Perjovschi, Eugen Ciocan, Ion Berendea si Panaite Chifu pentru bursa de arte plastice "Constantin Brancusi".
Suzana Fantanariu, profesor la Facultatea de Arte - Universitatea de Vest, Timisoara, este detinatoarea a numeroase premii nationale si internationale, printre care Ordinul National "Pentru Merit" in grad de Cavaler pentru realizari artistice si promovarea culturii (2000), Premiul Uniunii Artistilor Plastici din Romania (1999), Premiul de excelenta la Bienala Internationala de gravura, Beijing, China (2003), Premiul I, Bienala Internationala de Arta contemporana a tarilor francofone, Paris (1992). Lucrarile sale sunt expuse in colectii importante, printre care Muzeul National de Arta Bucuresti, Muzeul de Arta Contemporana Bucuresti, Muzeul de Arta Moderna Rio de Janeiro, Muzeul de Arta Contemporana Serbia si Mutenegru.
Liviu Danceanu (n. 1954), profesor de compozitie, istoria muzicii si estetica muzicala la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, este autorul a peste 100 de opusuri, o parte dintre ele comenzi ale unor orchestre, ansambluri, festivaluri sau universitati din Europa si din Statele Unite. Este fondator, dirijor si conducator artistic al Atelierului de muzica contemporana Archaeus, ansamblu cu care a participat la importante reuniuni, festivaluri si turnee internationale. Detine mai multe premii de compozitie si interpretare muzicala: Premiul "George Enescu" al Academiei Romane - 1989, Premiul UCMR - 1988, 1990, 1994, 1998, 2001, 2004, Antidogma - Torino 1994, Ordinul Meritul Cultural - 2003 etc.
In luna ianuarie 2006, ICR va demara urmatoarea etapa a concursului pentru bursele "Constantin Brancusi" si "George Enescu". Castigatorii burselor pentru perioadele iulie-septembrie (muzica) si octombrie - decembrie (arte plastice) vor fi anuntati la inceputul lunii martie. In continuare, la sfarsitul lunii iunie a fiecarui an, vor fi anuntati castigatorii burselor pentru anul urmator.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.