Intrarea in sezonul de toamna s-a facut simtita la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde au existat sedinte ceva mai dinamice in ultima saptamana, cu aparitia unor presiuni la cumparare. S-a putut astfel observa faptul ca, daca in perioada anterioara

Intrarea in sezonul de toamna s-a facut simtita la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), unde au existat sedinte ceva mai dinamice in ultima saptamana, cu aparitia unor presiuni la cumparare. S-a putut astfel observa faptul ca, daca in perioada anterioara scaderile de curs erau insotite de volume mici, de data asta revenirile pozitive la nivelul principalelor actiuni tranzactionate au avut loc pe volume mult mai mari, ceea ce scoate in evidenta asteptarile pozitive din partea investitorilor, interesul ridicat al acestora si increderea in potentialul de crestere a pietei. In total, pe parcursul ultimei saptamani s-au tranzactionat 101,64 milioane RON (36,15 milioane USD sau 29,16 milioane EUR), cu o medie zilnica de 20 milioane RON. Capitalizarea totala a crescut cu 2,5 la suta, ajungand la 48,7 miliarde RON (17,33 miliarde USD sau 14 miliarde EUR). La fel ca in saptamana anterioara, prima sedinta a perioadei analizate a fost una de scadere generalizata, in care toti indicii au inchis la variatii negative de peste 2 la suta.
Abia in sedintele urmatoare, din ce in ce mai pregnant s-au facut vizibili cumparatorii, astfel ca, de la o saptamana la alta toti indicii inregistreaza cresteri, cel mai mult urcand BET-FI, cu 4 procente. Finalul saptamanii a fost mai agitat, in ultimele doua sedinte am asistat la cumparari masive in special pe actiunile cu lichiditate ridicata, fapt evidentiat si in graficul valorii tranzactionate, in crestere spectaculoasa in zilele de joi si vineri. Indicele BET a inregistrat o crestere de 1,23 la suta, in vreme ce indicele BET-C a crescut cu 0,34 procente. Indicele ROTX listat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia celor mai puternice sase companii de la BVB: BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, TBM, a inregistrat si acesta o crestere semnificativa.

SIF-urile au revenit pe piata bursiera

Actiunile SIF s-au detasat prin lichiditate in aceasta saptamana, in conditiile in care aproape 56% din rulajul total l-au realizat cele 5 SIF-uri. Dintre ele, SIF Oltenia (SIF5) a fost cel mai tranzactionat titlu, ca de altfel din intreaga piata, cu un volum valoric total de 19 milioane RON. La nivel de saptamana, SIF5 a crescut cu 2,9 la suta, la 1,7500 RON/actiune, crestere inferioara indicelui BET-FI. Cel mai mult a crescut SIF Banat-Crisana (SIF1), cu 6,5 procente la un curs de 1,6300 RON/actiune. Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au resimtit o presiune mai mare la cumparare in ultimele doua sedinte bursiere ale saptamanii, contribuind serios si la cresterea valorii rulate in cele doua zile.
Apetitul cumparatorilor pentru aceste actiuni vine intr-un context favorabil, saptamana trecuta agentia internationala de rating Standard&Poor's imbunatatind calificativul Romaniei, nivelul riscului de tara iesind din grupa de risc speculativ si intrand in categoria de risc aferenta nivelului investitional. Este un semnal pozitiv mai ales pentru potentialii investitori straini, iar actiunile SIF-urilor de regula reactioneaza pozitiv la semnale de acest gen.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.