Ministrul britanic de Finante, Gordon Brown, a folosit cadrul reuniunii ministrilor de Finante ai tarilor UE, de la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a condamna "noul protectionism" ce si-a facut aparitia in Europa, o data cu disputa in jurul im
Ministrul britanic de Finante, Gordon Brown, a folosit cadrul reuniunii ministrilor de Finante ai tarilor UE, de la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a condamna "noul protectionism" ce si-a facut aparitia in Europa, o data cu disputa in jurul importurilor de textile chinezesti. El a avertizat membrii UE ca "trebuie sa se adapteze la realitatile economiei globale". "Nu ne putem ascunde in spatele unui nou protectionism pentru a ne apara de inevitabilele schimbari pe care le implica globalizarea", a declarat Gordon Brown, citat de cotidianul "The Times".
Intr-o alta declaratie facuta pentru "The Financial Times", ministrul britanic a reiterat ideea conform careia lumea dezvoltata va trebui sa intre intr-o competitie deschisa cu economiile din Asia, actualmente in plin avant. In acelasi context, Brown a subliniat necesitatea, in UE, a unor reforme profunde, a unor "inovatii", nu numai in economie, pentru a putea face fata "competitiei globale", in special cu China, India, alte tari asiatice, precum si cu Statele Unite, indeosebi acum, cand preturile la titei cunosc cote record. Argumentele invocate de Brown in sprijinul necesitatii unor reforme imediate sunt, indeosebi, prognozele scazute in privinta ritmului de crestere economica in Europa, de doar 1,2 la suta (conform OCDE), o rata a somajului mare, de 10 la suta, ceea ce inseamna 20 milioane de europeni fara locuri de munca. Referitor la recentele probleme aparute din cauza avalansei de textile chinezesti pe pietele europene, pentru solutionarea carora s-a implicat comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, Brown a afirmat ca acesta a fost de fapt "un semnal de desteptare" pentru acei membri ai UE care au preferat sa ignore rapida dezvoltare a Chinei si a altor tari din Asia - mari investitoare in tehnologie, innoire, stiinta si educatie - sau pentru cei care mai cred ca putem opri ceasul pe loc, amana sau preveni inevitabilele schimbari ce au loc in lume. In declaratia sa pentru "The Financial Times", ministrul britanic de Finante considera ca "vechiul model social european, care a creat milioane de someri, este acum mort".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.