"Vrem sa avem o fetita!''. ''Vrem sa avem un baietel!''. Deseori, cuplurile, inainte de a deveni parinti, isi exprima dorinta ca viitorul lor copil sa fie neaparat fata sau neaparat baiat. Dar, o data cu alegerea sexului unui copil, parintii ''proiec
"Vrem sa avem o fetita!''. ''Vrem sa avem un baietel!''. Deseori, cuplurile, inainte de a deveni parinti, isi exprima dorinta ca viitorul lor copil sa fie neaparat fata sau neaparat baiat. Dar, o data cu alegerea sexului unui copil, parintii ''proiecteaza'' asupra lui propriile asteptari.
''Chiar daca parintii nu modifica genetic destinul - sexul nefiind o parte importanta a personalitatii - ei vor incadra dezvoltarea copilului in anumiti parametri care vor respecta standardele lor de excelenta. Uneori, parintii isi doresc o fata, spre exemplu, pentru a putea face balet sau pentru a putea castiga concursuri de frumusete, lucruri pe care parintii nu le-au putut avea. Acest copil nu se va bucura de libertatea de a fi copil, nu va putea alege, pentru ca au ales altii pentru el.
Pentru copil, autonomia - in adevaratul ei sens - si libertatea vor fi doar niste cuvinte. S-ar putea sa respecte planul parintilor, sa-i faca fericiti cu pretul reprimarii propriilor dorinte sau s-ar putea sa-si exercite dreptul de a alege, sa nu respecte planul si atunci va deveni o dezamagire pentru parinti. In ambele cazuri relatia parinti-copii va avea de suferit'', precizeaza medic rezident Ecaterina Enache.
Uneori, posibilitatea de a modifica comportamentul copiilor folosind medicatia psihotropa este intens exploatata de parinti. O justificare a folosirii acestui tip de medicatie apartine parintilor: ei isi doreau copii mai putin anxiosi, singuratici, timizi.
''Cea mai frecventa motivatie a folosirii medicatiei o reprezinta dorinta ca acesti copii sa fie mai bine integrati social, adaptabili, cu performante ridicate, chiar fericiti. Se pare ca s-a uitat ca adaptabilitatea sociala, capacitatea de integrare intr-un grup si obtinerea respectului celorlalti membri ai grupului este un proces indelungat specific pentru fiecare persoana in parte. Uneori timiditatea sau exuberanta pot aduce reale avantaje copiilor'', mai spune medic Ecaterina Enache.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.